TG Vijesti

DANAS je treća nedjelja Došašća, Materice i spomendan sv. Lucije; običaji, Molitva sv. Luciji

Danas je treća nedjelja Došašća, kada se pali treća svijeća na adventskom vijencu,  od davnine se naziva i „Dominica gaudete”, Radosna nedjelja, prema riječima iz Pavlove Poslanice Filipljanima: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu! (Fil 4, 4-5).

Dobro znamo da se radost ne može kupiti; ne može se ni zapovjediti, ali mogu se stvoriti preduvjeti koji vode u radost u Gospodinu. Kršćanska radost je unutarnja radost: ona je u srcu koje je pohodio Gospodin, koje je izliječio Gospodin, u srcu koje je, uz Božju pomoću, upoznalo pravi put kojim mu je ići.

Vrijeme Došašća jest pokorničko, ali i slavljeničko, vrijeme radosti i priprema za Božić. S vremenom je Došašće postalo spoj pokorničkih sadržaja i vrijeme radosti i iščekivanja. Tako i ova nedjelja navješćuje radost koja je pred nama – Bog je pohodio svijet u Isusu Kristu.
U Bibliji se o radosti govori na više od 300 mjesta. Mnogi vjernici podcjenjuju značaj radosti, često ne razumijevajući što ona točno jest. Radost ne znači da se uvijek smiješimo i da smo uvijek sretni. Ona ne ovisi o okolnostima svakodnevnice i zapravo je najuočljivija kad nam je najteže. Za kršćanina radost ima temelj u životu, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. U Došašću radosno iščekujemo Isusovo rođenje upravo zato što znamo tko je to djetešce i što će ono učiniti za nas. To je dijete naše spasenje. (narod.hr)

Danas su i Materice koje se različito proslavljaju od mjesta do mjesta.
U duvanjskom puku običaj je (bio) da se djeca rano ustanu, čestitaju majci Materice , a majke se trebaju „ociniti“, darovati djecu nekim sitnim darovima i tako se kao otkupiti. Darovi su obično bili lješnjaci, orasi, jabuka, bombone, koji kolačić…
Potom bi djeca išla iz kuće u kuću i uz pozdrav „Faljen Isus gazdarice, čestitamo Materice, mi smo došli priko gora, da nam dadneš malo ora (oraha)…“, na što bi domaćica uzvratila darovima.


Nema više tog običaja, ili je vrlo rijedak, ni po duvanjskim selima: djece je sve manje, sve manje je i domaćica, ali i djeca nemaju više potrebe, ni želje za nekim tamo sitnim darovima, nažalost!
Kažu da je bolje da nestane sela nego običaja, ali u duvanjskom kraju sve više običaja nestaje, ali ni sela (život u selima) ne buja.
Danas je i spomen dan sv. Lucije zaštitnice očiju i vida, odnosno slijepih i slabovidnih osoba.
Svim majkama čestitamo majčinstvo na Materice, a preporučamo da daruju djecu, ne moraju to biti ni jabuke, ni lješnjaci, ni mobiteli, ni bicikl, neka ih čvrsto privinu na grudi, zagrle i poljube!
A svim Lucijama, Lucijanama, Lucama… želimo sretan imendan i neka i njih i nas štiti sveta Lucija, neka nam svima donosi svjetlo i zdravlja vida očinjeg!

Molitva zahvalnosti sv. Luciji

O blagoslovljena i slavna sveta Lucijo, koliko je samo velika tvoja ljubav i zagovor, kada si me tako brzo uslišala.

Hvala ti sveta Lucijo.

Hvala ti u Ime Isusovo.

Tako sam sretan i radostan.

Moje srce pjeva hvalu Gospodinu i slavi tvoj zagovor koji je zaista moćan.

Moju tugu si pretvorila u radost, moju bolest u zdravlje, moju nevjeru si ojačala vjerom.

Koliko je samo lijepo utjecati se tebi za zagovor i primiti toliko milosti, kojima te tvoj zaručnik obasipa, a ti puna ljubavi, dobrote za mene siromašnoga grešnika, nahranila si, ohrabrila i dala veće povjerenje u božansku Providnost.

O slavna i sveta Lucijo, pomoćnice i kod svih zaraznih bolesti, molim te da me i dalje zagovaraš i budeš zaštitnica i zagovornica.

Amen.

www.tomislavnews.com