TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

FOTO: U TOMISLAVGRADU duvanjski vinogradari obrezivanjem loze i kušanjem mladog vina proslavili Vincekovo!

Danas je imendan svetog Vinka-Vincekovo, dan kada se po tradiciji okupljaju vinogradari i simboličnim obrezivanjem loze u vinogradu i kušanjem mladog vina, proslavljaju ovoga veselog sveca. Sveti Vinko od prije nekoliko godina proslavlja se i u duvanjskom kraju, gdje već ima dobar broj uzgajivača vinove loze i proizvođača vina od iste te loze, uzgojene u svom vinogradu.
Danas se desetak duvanjskih vinogradara i dvojica zainteresiranih za uzgoj, okupila u vinogradu najpoznatijeg duvanjskog vinogradara Marka Bakovića – Kosalja u Mokronogama i na tradicionalni način proslavili Vincekovo.


Molitvom svetom Vinku i simboličnim obrezivanjem loze počeli su sa slavljenjem, a nakon toga prišli su na kušanje mladoga vina, uz prigodne domaće suhomesnate proizvode.
“Običaj je da se mlado vino samo kuša, ocijeni i priđe se na staro vino. Ali, kako su mlado vino svi nazočni, a dobro poznavatelji vina, ocijenili odličnim, nastavili smo s “kušanjem” mladoga vina, staro je ostalo za drugi put! Svi smo se složili kako mlado vino zaslužuje najvišu ocjenu”, rekao je predsjednik Udruge vinogradara iz Tomislavgrada Marko Baković – Kosalj, dodajući kako je prošlogodišnja berba bila uspješnija nego su očekivali, u čemu je dobro pripomogla kasna berba krajem listopada!


Čestitamo duvanjskim vinogradarima njihov dan, uz želju da im ovogodišnja berba bude dobra, a vino dobro i pitko!

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto: Udruga “Naš trs”