TG ZanimljivostiU pohode prošlosti

ZANIMLJIV ZAPIS s krizme u Rošku Polju prije više od stoljeća (1922.)

Ovdje ništa svoje neću dodati osim da ću reći da sam ovo doslovno i do zareza (i nema ih baš puno) pretipkao iz Roškog ljetopisa…Dakle pod srpskom smo čizmom ali su Rožani i dalje odani Bogu i Domovini
7.8.1922.godine.

Biskup došao na krizmu iz Buška blata i mi ga dočekali na granici između Roškapolja i Buškablata ;ali nada sve fin je bio tako da se je biskup riječima izrazio da nigđe ljepše nije bio pričekan isto se je zbilo na ovaj način 6.istog mjeseca ja naredih s oltara puku:Konjanici tj svi koji konje imadu, neka dođu prid župski stan , pa ćemo ići na granicu biskupa pričekati ito neka svi budu kod župskog stana u 8 sati prid podne i došlo 68 konjanika na rečeni rok.
2.Naredih da sva đeca ,koja će se krizmati moraju doći istog dana i sata prid župski stan i svako dijete neka ponese sa sobom kitu cvijeća i prid crkvom da biskupa pozdrave i naredih ,da dođu sva zdrava čeljad prid crkvu na taj sat i da sa školskom mladeži čekaju biskupa pozdrave kad Prisvijetli sa župnikom i ostalim konjanicima dođe i na moje samo iznenađenje svi me poslušaše i kako rekoh dođoše.8.8. Skupi se 68 konjanika i sila svijeta od župlja svakog spola i dobe i sva mladež ,koja će se krizmati držeći svi u ruci po kitu cvijeća.Tad razredih da budu od crkvenih vrata najprije starci u dva reda a do njih starice,poslije njih ljudi sredovječni i žene,a poslije ovih momci i djevojke ;a najposlije mladež za krizme. Ja kao župnik odoh s konjanicima na granicu prid biskupa sa hrvatskim i crkvenim zastavama pjevajući i puškarajući , a ostali svi ostadoše čekajući prid crkvom biskupa. Ja na granici pozdravih biskupa ispred župljana i biskup ostade zadovoljan te u najboljem redu krenu sva pratnja s Prisvjetlim , u po puta krenu župnik na kulašu brže, da biskupa obučen po ceremonijalu dočeka prid crkvom a biskupa na vidiku župnog stana tutanj pušaka i zvuk zvona pozdravi. Čim se biskup približi povorci koja ga je čekala ,pokliknu:živio naš Hrvatski biskup.
Biskup došavši u crkvu obavi sve po ceremonijalu davši narodu blagoslov zahvali se župniku i narodu od srca na pričeku i reče ove znamenite riječi:Svagđe sam lijepo primljen ;ali ovđe u Roškompolju najljepše.”

Piše: fra Anđeo Glavaš

www.tomislavnews.com/Objava preuzeta od: Branko Šapina/FB/Foto: Hercegovina u slikama