TG VijestiTG Zanimljivosti

FOTO: Zbor duvanjske Župe Grabovica posjetio Kotorsku biskupiju

Ove godine naš župni zbor odlučio je Sv. Ceciliju, svoju zaštitnicu proslaviti nešto ranije i na nešto drugačiji način.
Naime, u dogovoru sa našim župnikom don Blažem, odlučili smo se odazvati pozivu Kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje i posjetiti hrvatsku katoličku biskupiju u Boki kotorskoj u Crnoj Gori.
Pod vodstvom i organizacijom našeg župnika na dvodnevno hodočašće krenuli smo 5. studenog, 2022. godine u ranim jutarnjim satima.
U dobrom raspoloženju, uz molitvu i pjesmu stigli smo na naše prvo odredište u Herceg Novi, rodni grad svetog Leopolda Mandića.
Tu nas je, u župnoj crkvi Sv. Jeronima srdačno dočekao župnik don Siniša Jozić koji nam je pokazao župnu crkvu i malu crkvicu koja je svetište sv. Leopolda u kojoj se nalazi bista u prirodnoj veličini sveca te njegova misnica.
Don Siniša nam je detaljno ispričao o životu i djelovanju ovog sveca, počevši od krštenja, pokazavši nam krstionicu u kojoj je svetac kršten te o njegovu djetinjstvu koje je proveo baš na tim prostorima.
U crkvi sv Jeronima slavili smo svetu misu koju je predslavio naš župnik don Blaž.
Dalje smo put nastavili prema Perastu.
Tu nas je jednako srdačno primio i ugostio župnik župe Sv. Nikole biskupa don Srećko Majić.
U njegovom društvu, brodicom smo se prebacili na obližnji otok Gospe od Škrpjela… tu smo posjetili kapelu koja je još u 15 st. izrađena na hridi koja je virila iz mora i gdje je pronađena slika Blažene Djevice Marije koja u naručju drži Dijete Isusa.
Zadivljeno smo slušali don Srećkovo izlaganje o nastanku i povijesti kapele i otoka koji je nastajao u periodu od više od 200 godina nasipanjem kamena i ostataka brodova. Stoljećima je to čudotvorno mjesto, i još uvijek je, mjesto molitve, zavjeta i zahvale za uslišane molitve pomoraca i pomorskih obitelji.
Nakon obilaska otoka posjetili smo župnu crkvu sv. Nikole biskupa, još jednu od mnogih vjerskih i povijesnih znamenitosti kotorskoga kraja koja prkosi zubu vremena još od 1616. god.
Ni kiša koja je neumorno padala nam nije uspjela pokvariti raspoloženje te smo zadivljeni viđenim nakon večere sami pošli dalje na razgledavanje mjesta.
Ujutro nam je ipak i kotorsko vrijeme napokon pokazalo svoju dobrodošlicu i dopustilo da se probudimo s pogledom na prekrasni kotorski zaljev i uživamo u njegovu prekrasnom krajoliku.
Nakon doručka uputili smo se u Kotor u Katedralu Sv. Tripuna na slavlje nedjeljne Svete Mise.
Ispred Katedrale nas je dočekao sam biskup mons. Ivan Štironja. Vidno obradovan našim dolaskom, srdačno nas je pozdravio i poželio nam dobrodošlicu.
Bili smo počašćeni pridružiti se njihovom crkvenom zboru i Svetu Misu uzveličati svojim pjevanjem i čitanjem službe riječi.
Zaista je to bio jedan riječima neopisiv doživljaj pun strahopoštovanja i ljepote.
Svetu Misu je predslavio mons. Ivan Štironja uz koncelebraciju našeg župnika i još jednog svećenika iz Slovenije koji je također bio u posjeti sa svojim crkvenim zborom.
Nakon Svete Mise u obilazak Katedrale poveo nas je don Robert Tonsati koji nam je pričao o nastanku, znamenitostima i povijesti Katedrale koja datira još iz 1166. god.
Mons. Ivan Štironja počastio nas je svojom prisutnošću u ostatku našeg boravka i u razgledavanju grada gdje smo posjetili Crkvu Svete Klare i Crkvu Svete Marije od Rijeke koja je i svetište Svete Ozane Kotorske i u kojoj se nalazi sarkofag s njenim neraspadnutim tijelom.
Svoj boravak u Kotorskoj biskupiji završili smo posjetom svetištu bl. Gracija iz Mula (nama poznatijeg kao bl. Gracija Kotorski).
Svetište se nalazi u mjestu neobičnog naziva Muo u župi BDM Pomoćnice Kršćana. To je mala župa s tek oko 20tak župljana pod vodstvom župnika don Roberta Tonsatia.
Tu nas je don Robert ljubazno ugostio i upoznao nas sa životom i djelovanjem ovog velikog blaženika i imali smo priliku vidjeti i moliti se pred sarkofagom s neraspadnutim tijelom bl. Gracija.
Tu je završilo naše hodočašće.
Puni divljenja i dojmova uputili smo se natrag kući noseći u svojim srcima uspomene na predivnu Kotorsku biskupiju koja čuva neprocjenjivo duhovno i kulturno bogatstvo i koja raskriljenih ruku i otvorena srca rado dočekuje svoju braću i sestre iz svih krajeva svijeta.

Na kraju, neizmjerno hvala našem župniku don Blažu na trudu, strpljenju i organizaciji ovog prekrasnog hodočašća.
Od srca veliko hvala mons. Ivanu Štironji te župnicima don Siniši, don Srećku i don Robertu na srdačnosti i gostoprimstvu i na nesebično izdvojenom vremenu za nas.
A najveća zahvala dragom Bogu!
Neka nas sve skupa u Njegovoj milosti čuvaju i prate zagovori svetog Leopolda, Ozane Kotorske i blaženog Gracije!
Bogu Hvala i Slava

I. Mamić objavljuje na web stranici Župe Grabovica gdje možete vidjeti veliku i lijepu galeriju fotografija

www.tomislavnews.com