TG Vijesti

AKCIJA GSS u općini Tomislavgrad: Osoba s motornim vozilom zapela u snijegu na za nju nepoznatom području

Danas u 14:40 sati dobivamo poziv od izgubljene muške osobe koja je s motrnim vozilom zapela u snijegu, a za nju na nepoznatom šumskom području koje je slabo pokriveno mobilnim signalom, čime je i sama komunikacija bila otežana. Uz pomoć i upute od člana naše stanice, izgubljeni uspjeva poslati koordinate pozicije na kojoj se nalazi.

Tri spašavatelja izlaze na teren te pronalaze osobu u 15:55 sati na lokalitetu Brljuša ispod Osjen glavice, nakon čega je odvoze na sigurno i poznato područje, čime akcija završava.

Apeliramo da nikad ne odlazite sami u nepoznata neurbana područja, pogotovo ne u periodu loših vremenskih uvjeta i padalina. Također, u današnjem vremenu kad je tehnologija preuzela glavnu riječ u svim sferama ljudskog djelovanja, nužno je upoznati se s osnovama funkcioniranja uređaja koje koristimo, što podrazumijeva poznavanje slanja svoje lokacije u slučaju da se izgubite. Poznate koordinate izgubljene osobe uvelike pomažu Gorskoj službi spašavanja, ubrzavaju tijek akcije, a samim time skraćuju i vrijeme pronalaska, priopćeno je iz GSS HBŽ.

www.tomislavnews.com