HB Zupanijavjera

AUDIO – VRIJEDI POSLUŠATI : Propovijed don Tome Mlakića na Svetoj misi koja je služena povodom Dana općine Kupres

Danas, 17. rujna, 2023. godine u 11:00h slavljena je Sveta misa u Župnoj crkvi Svete Obitelji povodom Dana općine Kupres, koji smo započeli obilježavati u petak, 15. rujna, 2023.  a završavamo sutra na sam Dan Općine Kupres i 562. obljetnicu prvog spominjanja Kupresa i kupreškog kraja u pisanom dokumentu, darovnici posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 18. rujna, 1461. godine.

Prigodnu propovijed osvrnuvši se na Evanđelje Mt 18,21-35 izrekao je don Tomo Mlakić, župnik Župe Kupres, uz koncelebraciju kapelana don Jadranka Kurta.

“10 000 talenata je bila nezamislivo visoka suma. Jedan talent je iznosio oko 6000 denara, a denar je bila dnevnica. Radilo se jedan dan za denar. Obični radnik je za talent trebao raditi 16 godina. A 10 000 talenata po Isusovoj računici, 10 000 koje kralj prašta svome sluzi obični radnik ne bi zaradio za 160 000 godina. Ako bi ove brojke preslikali u današnje vrijeme onda možemo i ovako reći. Nije moguće ovoliko zaraditi ako nisi bio na pravoj strani i ako se tamo nisi našao u pravo vrijeme. I danas oni koji se neće i ne žele pokloniti i pokoriti rade za denar, ali vjerujem da su tim sretni. I da mirno spavaju. Oni koji novac ubiru i od pobijenih slavonskih svinja znaju da je ta kora kruva gorka i da će na kraju nekom prisisti i zapeti u grlu. Hoće, jer je Božja zadnja. Ima na jednom drugom mjestu u Bibliji kako očevi jedoše kiselo grožđe, a sinovima zubi utrnuše.Dugujemo ljubav, dugujemo praštanje i to možemo činiti samo ovdje na Zemlji. Gore bi bilo prekasno…”, kazao je između ostalog don Tomo Mlakić u današnjoj propovijedi na svetoj misi u Kupresu.

Propovijed don Tome u cijelosti poslušajte ovdje:

18. rujan je najznačajniji datum u životu građana naše općine, ali i dan zahvalnosti zbog svega što su nam naši preci ostavili u nasljeđe, dajući nam temelje na kojima bi zajedničkim snagama, razumijevanjem i opraštanjem trebali graditi uspješniju budućnost kako za nas tako i za buduće naraštaje.

– S iskrenom vjerom u dragoga Boga da će tako i biti i željom da će vrijeme koje je pred nama donijeti više radosti, zadovoljstva, zdravlja i života svima nama i u konačnici da život u općini bude dostojniji onako kako to narod koji živi ovdje to i zaslužuje!

Objava je Kupreškog radija

www.tomislavnews.com