vjera

BLAGDAN je Presvetog Srca Isusova koje se u Duvanjskom dekanatu posebno slavi u Župi Kongora i Župi Vinica (Rošnjače)-Molitva Presvetom Srcu Isusovu

Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

U Župa Kongora  posebno svečano slavi se  Srce Isusovo, koje je zaštitnik Župe. Svete mise su: tiha misa u 8 sati,  a svečana sveta misa s procesijom u 11 sati. Misu će predvoditi širokobriješki župnik i gvardijan fra Ivan Marić, ml.

Danas će se, po tradiciji, svečana sveta misa služiti i na Katunima, u Župi Vinica.

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

U Duvanjskom dekanatu na poseban način, svečanom svetom misom Blagdan Srca Isusovog slavi se u Župi Kongora, u koju vjernici hodočaste iz svih duvanjskih župa. Stariji vjernici će se prisjetiti kako se nekada preko Duvanjskog polja hodočastilo do Kongore, najčešće su hodočastile žene i to bose. Danas je to rijetkost, pa ipak i jutros se moglo vidjeti nekoliko hodočasnica prema Kongori, iako je oblačno i pada kiša.

PODSJEĆAMO I NA MOLITVU SRCU ISUSOVU

Molitva Presvetom Srcu Isusovu izvoru svakoga dobra
Presveto Srce Isusovo, izvore svakoga dobra, ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te, ja Te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce, učini ga poniznim, strpljivim, čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima. Udijeli mi zdravlje tijela, blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti. Amen.

ŽUPLJANIMA ŽUPE KONGORA I VINICA ČESTITAMO BLAGDAN NJIHOVOG NEBESKOG ZAŠTITNIKA!

www.tomislavnews.com