Bosna i HercegovinaTG ČestitkeTG Zanimljivosti

BLAŽ PERIĆ, student iz Tomislavgrada “čudo od djeteta” predstavio pametni bicikl

”Kada probate sve aktivnosti i vidite u čemu uživate, uopće ne proispitujete jeste li pogriješili u odabiru fakulteta, jer znate da ste odabrali ono što volite”, rekao je Blaž Perić iz Tomislavgrada, student prve godine informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
Dok većina kolega tek istražuje osnove programiranja, on već korača putem profesionalca, a njegovi talenti sežu daleko izvan svijeta programiranja. Svoje slobodno vrijeme posvećuje glumi na kazališnim daskama i u radu s najmlađima kao tonac na dječjim predstavama.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu Gospodarstva u Mostaru predstavio je projekt ”Pametni bicikl”. Već godinu dana rade na razvoju projekta, a u srijedu navečer je isti predstavio na MoStart konferenciji.

Svoje znanje i vještine pokazao je u brojnim natjecanjima, a jedno od njih je ovogodišnji Hack4Split, što je događaj na kojem sudionici rade u timovima na projektima koji su obično usmjereni na rješavanje konkretnih problema u društvu. Blaž i njegov tim istaknuli su se osvojivši drugo mjesto s njihovim inovativnim projektom kojeg su nastavili razvijati nakon samog natjecanja.

Naš projekt se fokusira na semantici, to jest prepoznavanju dijelova dokumenata prema značenju. Funkcionira sveobuhvatno i može odgovoriti na mnoga pitanja. Nova osoba u firmi se tako može obratiti svom digitalnom mentoru za smjernice u radu, što oslobađa vrijeme mentorima da se posvete svojim zadacima. Ja kao mentor na poslu, iako uvijek želim pomoći, ponekad nemam dovoljno vremena za detaljno fokusiranje na svaki problem, objasnio je Blaž.

 

Foto: Privatna arhiva

Code Challenge je jedno od natjecanja za srednjoškolce na kojem je sudjelovao više puta. Prve godine se predstavio s projektom ”Đumbir”, koji je osmišljen za praćenje otkucaja srca, tlaka i temperature te identificiranje potencijalnih bolesti na temelju simptoma i dodatnih pitanja.

Sljedeće godine je sudjelovao s projektom ”Open Book”, čija je svrha bila digitalizacija knjiga i matematičko dokazivanje njihove jedinstvenosti radi mogućnosti prodaje ili iznajmljivanja. Zatim je razvio platformu za poljoprivrednike s fokusom na otkrivanje šteta na poljima putem zvučnih signala te rješavanje tih problema, što im je donijelo drugo mjesto na natjecanju.

Još jedan projekt kojim je pokazao svoju kreativnost na Split Tech City jeste ”Pametni kokošinjac”.

Osjetio sam potrebu pomoći svojoj obitelji te sam osmislio projekt koji će im biti od pomoći, rekao je Blaž. Ideja je implementirati pametnu kameru sa senzorima u kokošinjac. Kroz algoritme i pametnu inteligenciju, kamera prati koja koka nosi jaje te pruža informacije o zaradi i ostalim relevantnim podacima. Natjecanja su najbolji pokazatelj situacije jednog pojedinca koliko zna, jer u svemu tome je lako izgubiti kompas između onoga što stvarno jesam i onoga što mislim da jesam.

Čudo od djeteta iz Tomislavgrada

Nakon sudjelovanja u projektima tijekom srednje škole, ITO je prepoznao njegovu stručnost i ponudio mu praksu koja se danas pretvorila u poslovnu suradnju. Trenutno je u mobilnom timu koji radi na platformi Colabis. Uz redovne obveze na fakultetu, pronalazi vremena i za izvannastavne aktivnosti. Pohađao je glazbenu školu gdje je naučio svirati gitaru te je aktivno sudjelovao u Frami i školi mjuzikla i glume.

Iskustvo u glumi naučilo me kako se fokusirati i usredotočiti na ono što radim te mi je pokazalo put prema ostvarenju vlastitih želja.

Što se tiče pogleda na budućnost, prvenstveno je usmjeren na studij, s ciljem da unaprijedi svoja znanja i vještine kako bi sutra i drugim mladim ljudima prenio svoje znanje, ali je uvijek spreman na nove inovativne ideje.

Objava je : (www.jabuka.tv | Jovana Krčo/SumSova)

www.tomislavnews.com/Foto: Privatna arhiva