Bosna i HercegovinaTG Politika

CHRISTIAN SCHMIDT u Parlamentu BiH: Međunarodna zajednica neće stajati po strani!

“Nisam mogao očekivati u kolovozu da će se BiH suočiti s najozbiljnijim osporavanjem svoga suvereniteta”, istakao je Christian Schmidt u Parlamentu BiH, u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt u četvrtak se (28. listopada) prvi put službeno, na vlastiti zahtjev, obratio zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

“Nisam mogao očekivati u kolovoza da će se BiH suočiti s najozbiljnijim osporavanjem svoga suvereniteta”, rekao je na početku govora.

Kako je naglasio, međunarodna zajednica pozorno prati to pitanje [osporavanje suvereniteta BiH].

“Ova zemlja se sastoji od entiteta i takva će ostati jer je to dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta kako je formulirano u Dejtonskom sporazumu”, riječi su Schmidta.

“Jasno da nitko nema interesa da vrati sat unazad. Međunarodna zajednica neće samo stajati po strani.”

Poručio je da je zajednički interes doprinos mirnom razvoju događaja na Zapadnom Balkanu. Schmidt je stava da građani BiH zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost.

“Ono što ne zaslužuju je strah. Atmosfera straha i podjela samo će ubrzati odlazak mladih ljudi.”

Na pitanje zastupnika što se treba dogoditi u BiH da visoki predstavnik konačno počne koristiti bonske ovlasti, koje mu daju mogućnost nametanja zakona ili smijeni političare koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, Schmidt je rekao kako ne planira vraćanje na ranije metode nametanja, jer postoji suglasnost o tome da je došlo do predaje odgovornosti domaćim vlastima.

Ipak, podsjetio je da ovlasti visokog predstavnika i dalje stoje, te da je sada najvažnije pitanje provođenje odluka u BiH.

Bojkot Parlamenta, državni budžet
Christian Schmidt je rekao da su “neki izabrani predstavnici potpuno otišli ili selektivno bojkotiraju Parlament BiH”.

“To bi moglo ugroziti povjerenje glasača. Svi oni koji pokušavaju pričati priče i ne fokusiraju se na stvarne izazove, u krajnjoj liniji – neće dobiti podršku. Riječ je o mladim generacijama, o ekonomiji”, kazao je.

Kako je naveo, “poslanici su napustili institucije Bosne i Hercegovine, uključujući ovaj dom, upravo u vrijeme kada je prijeko potrebno kreirati reformsku alternativu”.

“Napuštanje nije opcija.”

Sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 28. listopada nisu prisustvovali predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), koji od kraja srpnja bojkotiraju rad državnih institucija iz protesta zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo Schmidtov prethodnik, Valentin Inzko, i kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Prema riječima šefa Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), “danas je 28. listopad, a državni proračun još nije usvojen”. “Privremeno financiranje je samo do kraja prosinca”.

“Činjenica da nije usvojen prije srpnja, govori da moramo raditi na tome. Riječ je o financiranju državnih institucija”, kazao je Schmidt.

Prozvao je predstavnike RS-a koji bojkotiraju Parlament BiH.

“Apsolutno ne razumijem da netko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid, ratni zločin ili jedan narod. Ti amandmani služe žrtvama, obiteljima žrtava, bez predrasuda. Ja sam Nijemac i znam o čemu je riječ”, rekao je visoki predstavnik.

O odlukama Ustavnog suda BiH

Visoki predstavnik u BiH je napomenuo da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće.

“Rješenje problema je tu. Dođite u institucije i Parlament i izradite zakone u skladu s presudama suda i gotovo”, rekao je Schmidt.

“Neprihvatljivo je”, naglasio je, “da institucije budu taoci i da se poništi svaka reforma postignuta u posljednjih 20 godina”.

“Zahvaljujući Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, osnovana je Agencija za lijekove na državnom nivou u skladu sa standardima EU. Kakva je ovo politika – samo ukinuti, raspustiti takvu instituciju? Zbog čega? Zbog zdravlja ljudi? Nemojte podcijeniti situaciju. Moram vidjeti odgovornost”, stav je Schmidta.

“U vezi formiranja Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)… jednostrano poništavanje ovih, i bilo koje druge reforme, značilo bi ozbiljno nazadovanje BiH na putu ka Europskoj uniji. Tko bi investirao u ovu zemlju?”, upitao je Schmidt zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, “niti jedan od 14 prioriteta nije ispunjen i pozivam vas da radimo na tome i ovu zemlju vodimo naprijed. Ja radim na tim pitanjima da ne ostanem ovdje cijeli život jer ova zemlja zaslužuje to.” javlja Slobodna Europa.

www.tomislavnews.com