TG Kultura/Zabava

DANAS JE Međunarodni dan djeteta – koja su osnovna dječja prava

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga, jer je na taj dan 1989. godine potpisana ‘Konvencija o pravima djeteta’, među kojima su i pravo na zdravstvenu pomoć, sigurnost i zaštitu.
Glavna skupština UN-a usvojila je “Deklaraciju o pravima djeteta” 20. studenog 1959., a 1989. godine odobrila Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta. Svake godine se na današnji dan slavi Međunarodni dan djeteta, piše 24sata.hr

Ona se temelje na Kovenciji UN-a o pravima djeteta i odnose se na sve maloljetnike. Amnesty International preporučuje da se djeci objasni kako su njihova prava ono što smiju raditi i ono što ljudi koji su odgovorni za njih moraju napraviti da djeca budu sretna, zdrava i sigurna. Naravno, i djeca imaju odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava.

Djeca tako trebaju znati da imaju pravo na igranje, na državljanstvo i ime, na vjeroispovijest, učenje i školovanje, kao i pravo da imaju svoje mišljenje i jasno ga kažu. Ovaj veseli i šareni plakat ukrasit će svaku dječju sobu, a ujedno će i podsjetiti djecu na njihova prava.

Međunarodni dan djeteta obilježava se od 1989. godine s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Želi se senzibilizirati javnost, ali i ustanove za zaštitu maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Plakat donose Šumi bomboni.

Dječja prava temelje se na tome da djeca imaju pravo na dostojanstven život, zdravstvenu zaštitu, pravo na sudjelovanje i donošenje odluka.

Osnova dječja prava:

Prava preživljavanja – zadovoljavanje temeljnih potreba za njegovu opstojnost. To su: pravo na život, pravo na odgovarajući životni standard, pravo na prehranu, pravo na smještaj, pravo na zdravstvenu pomoć.
Razvojna prava – osiguravaju djetetu najbolji mogući razvoj. To su: pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo na slobodno vrijeme, pravo na kulturne aktivnosti, pravo na informiranje, pravo na slobodu misli i izražavanja (vjere).
Zaštitna prava – osiguravaju zaštitu djeteta. To su: zaštita od zlouporabe, zapostavljanja i izrabljivanja, zabrana dječjeg rada, zaštita od droga, alkohola, duhana, na zaštitu djece izbjeglica, djece u oružanim sukobima, djece u zatvorima.
Prava sudjelovanja – aktivno sudjelovanje u svojem okružju. To su: pravo na slobodno izražavanje svojih misli i pravo na udruživanje.

www.tomislavnews.com/24 sata.hr/ Foto Plakat  Šumi bomboni.