TG Kultura/Zabava

DANAS JE SV. NIKOLA: Bogataši i pohlepnici, neka vam ovaj svetac bude primjer!

Danas je sveti Nikola: zaštitnik djece, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i novac podijelio siromašnima. Lijepo bi bilo da i danas imamo bogataše koji bi se ugledali na svetog Nikoli: ne moraju prodati sve bogatstvo, ali dio bi mogli podijeliti siromašnima, kojih je u svijetu, ali i tu (jer i mi smo dio svijeta!) pokraj nas, sve više!

Priče o tomu kako sveti Nikola donosi darove dobroj djeci, a Krampus nosi štap za djecu zločestu, lijepe su, a mogu biti i poučne u smislu da se svaka dobrota nagrađuje, a zločestoća kažnjava.

Lijepo je biti dijete i vjerovati u tu priču, a još ljepše jutros naći slatkiše u čizmicama na prozoru.

No, malo je odraslih Duvnjaka koji su imali sreću u djetinjstvu naći čizmice sa slatkišima na prozoru, običaj je to bio u gradu, ali na selima-rijetko!

Zato će se ti, malo stariji Duvnjaci katolici sjetiti kako bi svaka dulja obiteljska molitva, a obvezno Pozdravljanje Gospe prije večere, uključivalo i „ Evo rećemo jedan Očenaš, jednu Zdravomariju i jedan Slavocu svetom Nikoli Putniku, za putnika i vojnika, kud god putnik hodio zdravo svojoj kući dohodio. Očenaš koji jesi…“.

U drugim, primorskim krajevima, vjerojatno se molilo svetom Nikoli za mornara i ribara, ali u duvanjskom kraju oduvijek, pa i danas, za putnika i vojnika!

Svim Nikolama, Nikicama, Nikolinama i Nikama čestitamo imendan! Djeci želimo slatkiše u čizmicama, a odraslima…poljubite svoju djecu, budite dobri prema njima, ali ih ne razmazite nepotrebnim darovima!

www.tomislavnews.com/Foto uz naslov : arhiv TN