TG Politika

DO BOLA AKTUALNA, predizborna, ne samo duvanjska, poučna priča: Pojeo miš lemiš!

Godina je od izbora i u B i H i susjedstvu, pa objavljujemo jednu staru duvanjsku, i ne samo duvanjsku, poučnu priču o ljudskim karakterima!

Većina mlađeg naraštaja, vjerojatno, ne znaju što je LEMIŠ? Dakle, lemiš je željezni pojačani dio pluga koji pri oranju reže zemlju, što možete vidjeti na priloženoj fotografiji. Slijedi priča.
Elem, jedan siromah dođe u birtiju gdje je bilo mnogo ljudi, pa im se požali:“ Ljudi, susjedi, prijatelji, pomozite mi! Imam mnogo djece, nemaju što jesti, bio sam skupio sira, ali miševi se uvalili i pojeli mi sav sir!“

„Hahaha…čuj to, miševi mu pojeli sir, ajde budalo jedna, čujete li, haha, miševi mu pojeli sir, haha“, ismijali su ga u birtiji.

Prošlo neko vrijeme i siromah ode u Njemačku, zaradi mnogo novca, pa napravi lijepu kuću, kupi traktor da sinovi oru zemlju, doveze se novim autom pred birtiju. Kako uđe, tako svima nazočnih zovne piće, a onda se požali:

„ Ljudi, susjedi, prijatelji, traktor mi stajao u garaži, sinovi nisu ni orali i ja jutros pogledam, kad imam što vidjeti – miš pojeo cijeli lemiš!“

„O, hoće to, susjede, đavliji su miševi, dok trepneš oni pojedu lemiš“, potvrdiše susjedovu namjernu laž, i prihvatiše je kao veliku istinu?!

E, sada, malo se zamislite: koliko ste puta bogatašima, tajkunima, političkim moćnicima, potvrdili, priznali laž kao istinu? Koliko ste puta moćnicima, gledajući ih u oči, iz nekog interesa, povlađivali, klimali glavom, iako ste znali koliko laže, priča gluposti!
Naravno da ste, pogotovo vi stariji, često čuli kako se kaže: „Pojio miš lemiš“, a možda niste znali od kuda ta poučna izreka. Sada znaju i mlađi, koji, vjerujemo, ne vjeruju da je miš pojeo željezni lemiš, te da će, bilo tko da to tvrdi, reći mu da ne govori istinu! Nepristojno je starijem reći da laže, iako oni koji su pratili zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru u mandatu koju danas prestaje (Bogu hvala!) često su čuli kako zastupnici jedni drugima govore da lažu, govorili su to i ministrima i premijeru…I nikada do sada tako nekulturnih, bezobraznih izričaja nije se čulo u Saboru, a drugi će, ili već jesu, prepisivati ono što su čuli u Visokom domu, nažalost!

www.tomislavnews.com