TG Vijesti

DOBRO vam pretežito vedro jutro iz Tomislavgrada!

*

Temperatura zraka je 5 stupnjeva C, puše slab vjetar, nebo nad duvanjskim krajem uglavnom je vedro, sunce je uranilo i Duvanjsko polje obasjalo.

Ugodan vam i blagoslovljen današnji dan, spomendan svetog Jurja, u duvanjskom kraju Jurjeva, koja se smatra krajem zime i hladnog vremena, pa je poznata ona: “Vi svi hranite blago (stoku) do Jurjeve, ja ću sam od Jurjeve”, misleći, naravno, kako od Jurjeve stoka ide u ispašu, nije za jaslama. Običaj je u nekada davna vremena bio da na Jurjevu pastiri počinju praviti pišće od liskovine, a pjevalo se: “Pita dragi oćeš curo znati, na Jurjevu pišću savijati”. A pišće se savijale od kore liskova ili orahova drveta,  kora se “gulila” uz riječi: “Skoči koro od drveta, kao mišić od jareta, pusti koro sok, pomogo ti dragi Bog!” Čobani i bivši čobani, sjećate li se? Malo (pod)sjećanja uz jutarnju kavu.

Vjerujemo da ste se dobro naspavali, lijepo sanjali i već pijete prvu jutarnju kavu s pogledom na vedro nebo, dok vam sunčane zrake proviruju kroz prozor, a ptičice veselo cvrkuću iz prolistalih i procvalih krošanja drveće. Uz zahvalnost Bogu na lijepom danu-velikom daru, budite i danas dobro raspoloženi i spremni na sve izazove koje donosi novi dan.

S ljubavlju u srcu i mirom u duši, pozitivnim mislima i empatijom za druge, s osmijehom na usnama i sjajem u očima dijelite radost i dobre vibracije na sve strane!

www.tomislavnews.com