TG Vijesti

DOBRO vam vedro i hladno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura zraka je minus 6 stupnjeva, pule lagani vjetar, ali je dobrano hladno, nebo nad duvanjskim krajem je vedro, a i sunce je jutros uranilo pa njegove oštre zrake tope mraz na Duvanjskom polju.

Ugodna vam i blagoslovljena subota, dan odmora, koji se najčešće iskoristi za neke kućne poslove, a napolju je teško bilo što raditi jer je hladno i smrzlo. Vjerujemo da ste se dobro naspavali, lijepo sanjali i da polako pijete prvu jutarnju kavu s dragim osobama, a svi dobro raspoloženi jer ste u toploj prostoriji, pa uživajte.

Nama jutros stiže ova fotografija s Ljubuše na koju se ovce još izgone na ispašu, jer snijega nema, a ovcama nije hladno. U duvanjskom kraju u siječnju su ovce najčešće bile “na prtini”, što znači da bi zapadao snijeg, ovce bile u pokrivenim prostorijama-ovčaricama, a hranile se sijenom koje bi se polagalo, bacalo,  na razgrnuti snijeg. Ponekad bi se bacalo i stočne soli po zimskom snijegu. Čobani su preko zime bili na “godišnjem odmoru”. Nije lako čobanima, pastirima biti kod stada zimi na planini, zato je duvanjskom kraju ima ona” lako je liti čoban biti”, što je točno, jer zimi biti kod stada u planini nije ugodno, li neki i to moraju. Danas je lakše jer svaki čoban ima toplu odjeću, obuću, a nekada…

Odnese i nas jutros za kavom u neke davne dane, dogodi nam se to s vremena na vrijeme da nam pogled na neke fotografije probudi davne uspomene, češće lijepe nego one druge, jer mi tako misli usmjerimo.

Zato i vi jutros s ljubavlju u srcu i mirom u duši, mislite samo pozitivno, radite korisna i dobra djela, spremni pomoći potrebitima ili utješite one utjehe potrebne, s osmijehom na usnama širite radost i dobro raspoloženje, uz zahvalnost Bogu na još jednom danu-velikom daru!

www.tomislavnews.com