TG Gospodarstvo

FOTO: DUVANJSKI limun dozrije na 900 metara nadmorske visine!

copyright@tomislavnews.com

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 – 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu.
Najlakši za uzgoj u posudama je limun (Citrus limon). Cvate cijele godine i stvara plodove pa je njegovo stablo vrlo lijepo kad se istodobno na njemu nalaze bijeli cvjetovi, mali zeleni plodovi i veliki žuti limuni.
Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara.

Mladi izdanci i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.

Limun ne podnosi niske temperature. Temperature od -5 °C mogu prouzročiti znatna oštećenja, pa i uginuće cijele biljke. Preporučuje se zaštititi krošnju voćke zaštitnom folijom tijekom zimskih mjeseci. Jedna je od najosjetljivijih vrsta agruma na zimsku hladnoću. Za limun je kritična temperatura oko -5 °C. Ta granica može biti nešto niža, ako je limun cijepljen na podlozi Poncirus trifoliata, pa je ta granica oko -6,5 °C.

Izdvojili smo jedan dio teksta o limunu iz stručnih knjiga, a sve zato kako bismo vas  ( i stručnjake!) uvjerili da ovaj agrum može rasti i plodovi mi narasti, požutiti , sazriti i biti jako ukusni i na niskim temperaturama, na nadmorskoj visini od 900 metara, na kojoj je duvanjska općina.

U to nas je uvjerio vlasnik ovoga plodnog limuna:

– Nema što u duvanjskom kraju ne može uspjeti, samo treba biti dovoljno strpljiv, imati ljubavi za ono što uzgajaš i plod neće izostati. Tako je i sa cvijećem, drvećem, voćem, povrćem, a za uzgoj limuna treba dosta strpljena, treba mu svaku jutro posvetiti pozornost, znati što i kako treba oko njega raditi “pričati mu priče” i nagrada, veliki plodovi su tu. Već ste pisali što se sve može uzgajati u duvanjskom kraju, a što se godinama tvrdilo da je nemoguće: rajčice, krastavci, loza, lubenice, a vidite i limun. Sve može što se hoće, uz upornost i ljubav-kaže vlasnik ovoga lijepog duvanjskog limuna, a vjerujemo da ih ima još u duvanjskom kraju.

www.tomislavnews.com