TG Kultura/Zabava

DUVANJSKI UŠĆIPCI: Brza i jednostavna večera ako vam uskoro stižu gosti, a vi ne znate čime ih počastiti!

copyright@tomislavnews.com

Ljetno je vrijeme putovanja i hodanja, dolazaka i odlazaka, godišnjih odmora, pa unatoč koroni, vrućini i sparini, rodbina i prijatelji se posjećuju, pa ih treba dočekati, ugostiti.

Bit će vam zahvalni ako ih počastite duvanjskim ušćipcima s domaćim sirom, može i pršutom, pečenicom, a mogu se jesti i kao slatkiš. I što je važno mogu se jesti dva tri dana ako ih pravilno čuvate. Neki kažu da su duvanjske ušćipci ukusni topli, ali su ukusni i drugi i treći dan.

Mnogi će se sjetiti kako su duvanjske žene, majke, supruge, bake…u drugoj polovice prošloga stoljeća kada se dugo putovalo u Njemačku i Austriju na rad pravile ušćipke muškarcima “za puta”, koje su oni jeli i po deset dana. Osim ušćipaka, pekli su se i suhi kolači, keksići, gurabije, dakle ono što se moglo jesti više dana, a da bude kao svježe. Večeras donosimo recept za duvanjske ušćipke, iako smo sigurni da je malo duvanjskih žena koje nisu pravile ušćipke, ali ovo je za one mlađe i one koji nisu iz duvanjskog kraja, a želi brzo i jednostavno dobrom delicijom za večeru počastiti goste ili kućnu čeljad. Ušćipci za sirom uglavnom se služe kao hladno predjelo, ali budući da je ukusno i “omečito” često je i glavno jelo, jer za glavno nema mjesta. Za napraviti, ispeći duvanjske ušćipke treba vam maksimalno sat i pol vremena, od čega se umiješano tijesto kvasa sat vremena.

 

RECEPT za duvanjske ušćipke

Potrebno za deset osoba, odnosno za 40 komada ušćipaka:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 2 vrećice kvasca
  • malo soli
  • u posudu pola-pola pomiješati oko 1/4 litra vode i mlijeka, da bude mlako
  • 3/4 litre ulja, a može pola ulje pola svinjska mast

PRIPREMA:

Brašno obvezno kroz malo sito prosijati u veću posudu kako bi bilo rastresito. U pola šalice mlake vode usuti kvasac i žličicu šećera i staviti da malo odstoji, tri, četiri minuta dok  ne  zapjeni  i dođe do vrha šalice. U brašnu umutiti dvoje jaja, posoliti, a potom izliti šalicu s kvascem. Ulijevati pomiješanu mlakušastu vodu i mlijeko po potrebi, dok tijesto ne bude srednje gusto, dakle ne gusto kao za kruha, niti rijetko kao za palačinke, nešto između toga. Dobro umutite smjesu drvenom žlicom-kašikom (ne mikserom) dok tijesto ne bude ujednačeno, bez grudica. Staviti posudu sa smjesom na toplije mjesto ili u ovo ljetno doba gdje god stavite ukvasat će se, nadoći će. Treba ga dva tri puta promiješati kad dođe do vrha posude. Maksimalno vrijeme kvasanja je 1 sat.

U veću i dublju tavu ulijte ulje da se malo zagrije, tijesto još dobro promiješajte i većom žlicom zagrabite tijesto i stavljate na vrelo ulje, a potom smanjite vatru do umjereno. Veličinu ušćipaka možete odrediti po želji, a najbolje je veličine dlana. Kad porumeni na jednoj strani, vilicom ih prevrnete i na drugu da jednako porumene. Kad ih dignete na vilici trebaju biti “lagani kao pero”. Vadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće. Ako želite možete prije pečenja u tijesto staviti 2, 3 kapi limuna, ili žlicu rakije, pa će prilikom pečenja ušćipci upijati manje ulja, masnoće.

Ušćipke možete odmah servirati vruće, tople ili pričekati da se malo ohlade. Uz njih se odlično  slaže domaći sir, najbolje iz mijeha, ali može svaki,  pršut, pečenica, umak od vrhnja,  mogu i crne masline, ali to već nije duvanjski proizvod, a može biti i slatki ako ga razrežete i namažete marmeladom. Ovoga ljeta nema mnogo svatova, a duvanjski ušćipci su obvezni u svim svatovima, pa ne čekajte svatove.

Imaju i oni ušćipci što se ne kvasaju, ali to nisu duvanjski, o njima drugi put,kad dođu na red.

Još nije kasno isprobati recept za slasnu večeru. Gosti, a i vaše nepce bit će vam zahvalni. Uslast!

www.tomislavnews.com/Ljuba