HrvatskaSvijetTG ČestitkeTG Vijesti

FOTO/EKSKLUZIVNO: DUVANJSKI KIPAR ILIJA SKOČIBUŠIĆ izabran urediti Hrvatsku kapelu u Betlehemu, što je iznimno priznanje kiparu, a na čast i ponos duvanjskom kraju!

EKSKLUZIVNO: DUVANJSKI KIPAR ILIJA SKOČIBUŠIĆ izabran urediti Hrvatsku kapelu u Betlehemu, što je iznimno priznanje kiparu, a na čast i ponos duvanjskog kraja!

Prije više od dvije godine, točnije 10. veljače, 2020. godine, na misi proslave Stepinčeva u Zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić blagoslovio kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu. Nakon toga uslijedili su potresi, pa pandemija, koji su na neko vrijeme odgodili gradnju kapele u Betlehemu, u Svetoj zemlji Izraelu.

Kamen temeljac koji je blagoslovio kardinal Bozanić. Betlehem postaje novi dom hrvatskih hodočasnika u Svetoj Zemlji/Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Mediji u Hrvatskoj su pisali kako će se hrvatska kapela, uz još pet kapela iz drugih zemalja, u Betlehemu graditi na Pastirskim poljima i bit će izgrađena u čast hrvatskih svetaca i mučenika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.
“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”Pritom je nadodao kako je u planu i “pozivni natječaj prema hrvatskim akademskim slikarima i kiparima” koji bi napravili “reprezentativna djela za interijer i opremu kapele kako bi to naše Svetište postalo i najreprezentativnija razglednica našeg naroda u Svetoj Zemlji” izjavio je kasnije fra Tomislav Glavnik u razgovoru za Misiju.


Dakle sve je počelo s inicijativom fra Tomislava Glavnika, hrvatskog franjevca (konventualca) koji obnaša službu gvardijan na svetom duhu u Zagrebu. Fra Tomislav je kroz razgovor i suradnju s franjevcima Svete zemlje izrazio želju da se u Betlehemu izradi hrvatska kapela posvećena hrvatskim svecima i blaženicima jer su hrvatski sveci ostavili trag u Jeruzalemu, Nikola Tavelić, sveti Jeronim… Fra Tomislavovu ideju je velikodušno podržao Hrvatski sabor smatrajući da je izgradnja kapela od velikog značenja te će Hrvatski sabor financirati izgradnju kapele.

Nakon toga malo se u medijima pisalo i govorilo o ovome projektu Hrvatske vlade.
A sinoć, 5. travnja, 2022. godine, stiže u Tomislavgrad lijepa vijest i to s njezinim glavnim akterom, akademskim kiparom Ilijom Skočibušićem, dobro poznatim umjetnikom iz Tomislavgrada. Za umjetničko uređenje Hrvatske kapele u Svetoj Zemlji izabran je duvanjski kipar Ilija Skočibušić, što je veliko priznanje i čast kiparu, ali na ponos cijelom njegovom rodnom duvanjskom kraju.

Na povratku iz Izraela dočekali smo prof Skočibušića, čestitali mu i novinarski radoznalo obasuli pitanjima?

Hvala na čestitkama, tek sam stigao iz Izraela i zaista mi je veliko priznanje i velika čast što sam izabran urediti kapelu u Betlehemu što će je graditi Hrvatska vlada i Sabor.

Protekla četiri dana sam zajedno s fra Tomislavom Glavnikom i Mirkom Landekom proveo u Svetoj Zemlji gdje smo imali intenzivne razgovore s jeruzalemskim franjevcima na čelu s gvardijanom fra Marcelom Cichinelliem i arhitektima oko dinamike radova. Oduševljen sam i velika mi je čast ostaviti svoj mali trag u Kristovoj domovini. Još sam pod jakim dojmovima, emocije su mi pomiješane jer sve je to za mene velika radost, ali i velika odgovornost.

Tko je odlučio da baš Vi dobijete taj projekt i što ste konkretno sada dogovarali u Izraelu?

Mene, odnosno moj projekt su izabrali fratri u Svetoj Zemlji. U ova četiri dana u Izraelu smo dogovorili određene arhitektonske izmjene i čim arhitekti uklope te izmjene radovi mogu početi. Osim toga projekta, kada su fratri vidjeli moj projekt Hrvatske kapele izrazili su želju da osmislim, predložim rješenje i za ostale kapele, Španjolsku, Poljsku, Arapsku i Kolumbijsku, što znači da je veliki i izazovan posao preda mnom, čemu se veselim.

Možete li nam ukratko, opisati, Vaš projekt uređenja Hrvatske kapele?

Ne bih sada o projektu, kako se bude projekt ostvarivao, razvijao objavljivat ćemo, a sada je ovo samo najava.

Hoćete li raditi, stvarati u Tomislavgradu ili ćete biti u Svetoj Zemlji dok budete radili?

Sve ću uraditi i pripremiti ovdje u Tomislavgradu, a onda ide na montažu u Betlehem.

Još samo kratko: što radite trenutačno?

Ujutro idem na Kupres  gdje završavam oltar svetog Ante, jer je  u nedjelju je blagoslov.

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić/Foto: I.S.