TG Vijesti

FILIP BARTULIĆ: Putovanje iz Tomislavgrada do Njemačke u doba prevencije od virusa korone!

Pisao sam kako sam stigao kući prije nekoliko tjedana, nekima je pomoglo: FILIP BARTULIĆ : U samoizolaciji sam u rodnoj Kongori (Tomislavgrad), a evo, ukratko, kako sam stigao iz Njemačke, može nekome koristiti. Zato ću sada opisati put od Tomislavgrada nazad u Njemačku, možda i ovo nekome pomogne.Nakon tri tjedna provedena u rodnom mjestu, od čega dva tjedna u samoizolaciji, ali sve je vrijedilo proslave blagdana Uskrsa s obitelji, u prošlu nedjelju krenuo sam nazad, na posao u Njemačku, preko graničnog prijelaza Kamensko.
-Granica BiH. Policajac upitao gdje idemo, nakon odgovora samo zaželio sretan put.
-Granica Republike Hrvatske (Kamensko). Policajka uzela dokumente, nakon provjere upitala na koji granični prijelaz idemo (GP Bregana) i uzela naše Njemačke brojeve telefona na koje nas mogu nazvati u slučaju da ne izađemo iz Hrvatske. Dobili smo propusnice i prometne informacije ( najkraću rutu i da se ne zadržavamo dugo), to je ovo na fotografijama. Policajka je na kraju rekla i da je nošenje maske i rukavica i za vrijeme vožnje obavezno odnosno da nenošenje podliježe kazni i  zaželjela nam sretan put.
– Granica Republike Hrvatske na Bregani. Policajac uzeo dokumente i propusnicu, nakon provjere i zelenog svjetla zaželio nam da stignemo na odredište bez problema.
– Granica Slovenije. Svi koji prolaze kroz Sloveniju znaju što mogu očekivati. Dolazimo do kućice, policajac mrzovoljan kao Goran Bare nakon tri tjedna bez doze pun nervoze. Dajemo mu dokumente, odmah napad gdje su vam papiri, stojite u redu pola sata ( a mi nismo čekali ni 10 minuta) a niste spremili papire za prelazak. Pitamo koje papire trebate, lik govori parkirajte se u stranu i donesite papire za prelazak. Parkiramo se i polazimo prema kućici noseći sve, a on nam nije ni putovnicu ni osobnu pogledao, nego nam samo dao preko volje i ljutito rekao ajte, ajte. Baš neka dasina. Ovdje baš nema često ono sretan put, pa ni sada. Najbolje bi bilo da odmah iza granice na Petrolovoj pumpi uzmete  vinjete i za Sloveniju i za Austriju tako da ne morate nikako izlaziti iz vozila.
-Granica Austrije. Dajemo dokumente, policajac nas pita zašto idemo ( idemo raditi), nakon toga pita papire (ugovor o radu i Meldezettel tj. potvrda o prebivalištu). Gleda rezervoar možemo li proći Austriju, kad vidi da možete samo kaže idite bez zaustavljanja i sretan put.
-Granica Njemačke. Tu sam molio Boga samo da me ne stave u karantenu, jedna je bila više nego dovoljna. Policajac uzima dokumente, kaže da možemo kratko skinuti maske kako bi bio siguran da smo mi. Pita nas razlog ulaska u Njemačku (moramo raditi), traži također kao i policajac u Austriji ugovor o radu i potvrdu o prebivalištu (Meldezettel). Kad je to prošlo, sretan put i to je to. Naravno bez karantene.
Samo da napomenem da je u mene bila putovnica RH, a u prijatelja osobna Republike Hrvatske s adresom u Munchenu, jer je čovjek cijeli život gore. Meni su tražili i Slovenci, i Austrijanci i Nijemci ugovor o radu i potvrdu o prebivalištu, a njemu nisu (osim onog napuhanog Slovenca).
Prije nas sat vremena su prošli također ljudi iz  Tomislavgrada. Njih četvorica su bili u autu i na GP u Njemačkoj nisu stavili maske i rukavice. Njih su poslali u karantenu, e sad je li razlog taj što su bili četvorica u autu ili nenošenje opreme, pojma nemam.


OBAVEZNO NOSITE MASKU I RUKAVICE NA SVAKOJ GRANICI I PONESITE SA SOBOM UGOVOR O RADU I POTVRDU O PREBIVALIŠTU( ako nemate kod sebe, recite ljudima u firmi da vam pošalju mailom i isprintajte).
Nadam se da će ovo nekome pomoći. Sretan put onima koji krenu, a ja, evo, krećem na posao u gradu Burghausen u Njemačkoj!

www.tomislavnews.com/ Piše : Filip Bartulić /Foto :  Arhiv