Bosna i HercegovinaTG Gospodarstvo

FOND za zaštitu okoliša FBiH objavio javne pozive za projekte energijske efikasnosti

Fond za zaštitu okoliša FBiH danas je objavio javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije građanima vlasnicima stambenih objekata te malim i srednjim poduzećima za projekte energetske efikasnosti. Glavni cilj ovih projekata je poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Sredstva će se dodjeljivati putem javnog poziva, a Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je nadležan za njihovu provedbu. Ukupno će 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja poduzeća imati pravo na ovu podršku. Rok za prijavu na javne pozive je do 31. prosinca 2023. godine ili do iscrpljenja sredstava.

LINK ZA JAVNI POZIV:

https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

Ovaj oblik podrške jasno ukazuje na angažman Europske unije prema zemljama kandidatima za članstvo, naglašavajući njihov napredak prema EU i njegove značajne socio-ekonomske koristi za stanovništvo, privredu i državu u cjelini. Prijave na javni poziv u Federaciji BiH te dostava obvezne dokumentacije obavljaju se isključivo elektronskim putem, putem E-prijave koja je dostupna na njihovoj web stranici.

Ovu elektronsku platformu razvio je Projekat Vlade SAD, USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH i uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Ukupni financijski paket podrške Europske unije građanima i gospodarstvu Bosne i Hercegovine iznosi 70 milijuna eura, pri čemu dvije trećine sredstava ide domaćinstvima, a ostatak je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, priopćenje je iz Fonda za zaštitu okoliša.

www.tomislavnews.com