TG Vijesti

FOTO / AKADEMSKI kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić: Ređenje našega biskupa Bože Radoša je jedinstven događaj koji zaslužuje jedinstvene darove!

copyright@tomislavnews.com

Bliži se dan biskupsko ređenja mons. Bože Radoša, koje će biti na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga. Otkrivamo, ekskluzivno, gdje se odmarao mons.  Bože Radoš i koji će mu darovi biti uručeni na ređenju.

Bit će to velik i zapravo povijesni događaj za Varaždinsku biskupiju i katedralu u kojoj će se prvi put dogoditi ređenje jednog biskupa. Glavni zareditelj mons. Radoša bit će metropolit zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji će biti đakovački-osječki nadbiskup Đuro Hranić, kao nadbiskup biskupije iz koje potječe mons. Radoš, te mons. Josip Mrzljak, kao domaći biskup.
Na kraju misnog slavlja u spomen prvog varaždinskog biskupa, prvi put se vjernicima mjesne Crkve obratio mons. Bože Radoš. Rekao je kako se u varaždinskoj katedrali posebno lijepo osjeća budući da je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, baš poput crkve u kojoj je kršten, objavila je u kolovozu IKA.hr.
A ta crkva Blažene Djevice Marije u kojoj je mons. Bože Radoš kršten i odrastao je crkva u duvanjskoj župi Seonica, a mons.Bože je rođen i odrastao u selu Crvenicama, susjednom selu Seonica gdje je crkva BDM.
Ovo su već poznati podaci iz životopisa mons. Bože Radoša, a mi otkrivamao malu ekskluzivu: mons. Bože Radoš je ovih dana boravio u svojoj rodnoj župi, u svojim Crvenicama na svom Duvanjskom polju i odmarao, prikupljao snagu i nadahnuće za veliki događaj iduće nedjelje u Varaždinskoj katedrali.
Bit će to jedinstven događaj za katedralu jer će u njoj prvi put biti biskupsko ređenje.
Bit će to i jedinstven događaj i za Duvanjski dekanat, za Seoničku župu, za njegove Crvenice, za njegovu obitelj, rodbinu, prijatelje…
A kad je sve to posebno, jedinstveno, onda je i mons. Bože Radoš, htio to ili ne, poseban čovjek rođen na Duvanjskom polju, pa zaslužuje i posebne darove za biskupsko ređenje.
E, za to su se pobrinula dvojica Duvnjaka, rođena i odrasla u istoj župi gdje i biskup, dakle Seoničkoj: poznati akademski kipar i profesor Ilija Skočibušić i poznati duvanjski svećenik fra Branko Radoš,sada u Katoličkoj misiji u Lucernu, u Švicarskoj, stričević biskupa Bože.
“Fra Branko i ja smo razmišljali što bi to bilo, a da nije uobičajeno, na bude osobito. Odlučili smo da ja izradim biskupski štap i to ne onakav kakav je uobičajen, nego nešto posebno.Pa sam izradio od aluminija štap u znaku svetog Jeronima što ima višestruko simbolično značenje i povezanost s mons. Božom”, otkriva je jutros za Tomislavnews.com prof. Skočibušić.
Naime, sveti Jeronim podrijetlo vuče upravo s danas hrvatske strane Jadrana. Rođen je 347. godine u Stridonu, u Dalmaciji, a bio je Rimljanin ili možda romanizirani Ilir. Oko točne lokacije grada Stridona znanstvenici još uvijek raspravljaju, a uvriježeno je mišljenje da se radi o gradu-tvrđavi Stržanj, koji se nalazio iznad Šuice, kod Tomislavgrada. Sveti Jeronim je preveo Bibliju na latinski jezik, dakle, bio je čovjek knjige. Uz to, mons. Bože Radoš bio je rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima
Rimu, a iduće godina bit će godina sv. Jeronima, što znači da je uistinu biskupski štap “šćap” pun simbolike. Uz to, uz štap se obavija loza,simbol i Dalmacije i kalemljenja na Krista, objasnio nam je jutros akademski kipar Ilija Skočibušić kao je realizirao svoje i fra Brankove ideje na biskupskom štapu, koji će Varaždinaka biskupija darovati svome novom biskupu na ređenju iduće nedjelje.


Prof. Skočibušić izradio je i dva biskupska križa, posrebrena: jedan s raspetim Kristom, a drugi s uskrslim, jedan će biskupu darovati njegova braća svećenici, a jedan njegov rođak fra Branko.

Uistinu posebni biskupski darovi, umjetnička djela, za Varaždinskog biskupa, a rođenog na Duvanjskom polju.

Mons. Bože Radoš- u Papinskom zavodu sveti Jeronim

Akademski kipar iz Tomislavgrada, prof. Ilija Skočibušić/Foto FB

Čestitamo mons. Boži Radošu i umjetniku Iliji Skočibušiću!

www.tomislavnews.com/ Ljuba Đikić/Foto nam ustupio: I.S.