Naši u svijetuSvijetTG Čestitke

FOTO ČESTITKA: Hrvat u Americi Ivan Kutleša, porijeklom iz buškoblatskog/duvanjskog kraja (Dučić) dobitnik prestižne nagrade Američkog instituta arhitekata

Hrvatsko-američki arhitekt dobitnik je prestižne nagrade Američkog instituta arhitekata (AIA).

Godine 2018. Frano Tomić je tražio novu kuću za svoju obitelj u četvrti Bridgeport u Chicagu, Illinois, povijesno hrvatskoj enklavi koja datira iz kasnih 1800-ih.
Potražio je danas istaknutog arhitekta i hrvatskog kolegu Ivana Kutlešu, AIA, NCARB, LEED Green

Dana 3. prosinca 2023., njegovoj novoj kući u 2521 S. Throop St., također poznatoj kao Tomic Residence, dodijeljena je nagrada AIA Distinguished Building Award – Citation of Merit kao priznanje za izvrsnost u projektiranju arhitektonskih zgrada i vodstvu na njihovoj godišnjoj svečanoj večeri.

Rezidencija Tomich-Chicago

Ovo je druga ovako prestižna nagrada za Kutleša/Hernandez Architects u posljednje 2 godine. Dodjeljuje se tvrtkama i projektima iz najviše profesionalne organizacije u SAD-u, Američkog instituta arhitekata.

Kutleša/Hernandez Architects bavi se arhitekturom u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj više od 20 godina.

Kutleša je rođen u Chicagu, roditelji su mu hrvatski emigranti koji su početkom 1960-ih došli u SAD iz okolice Tomislavgrada u BiH. Njegov pokojni otac Jerko je iz sela Prisoja, a majka Jela iz obližnjih Rašeljka.


Naime, Ivan Kutleša je bliski rođak zagrebačkog nadbiskupa monsinjora Dražena Kutleše i ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordana Grlića-Radmana.

Ivan je pohađao Sveučilište Illinois u Chicagu gdje je 1992. godine stekao diplomu arhitekture u dizajnu, uz godinu dana studiranja u inozemstvu na Ecole de Architecture Unite Pedagogique, Versailles, Francuska. Ivan živi u Chicagu, Illinois sa suprugom Ines, (rođ. Matijas) koja je također hrvatskog podrijetla i čija obitelj potječe iz Zagreba/Splita i otoka Hvara.

Gospodin Tomić zamolio je Ivana da dizajnira novu obiteljsku rezidenciju na maloj parceli grada Chicaga, 25’x100′. Razvijeni su planovi za novu, dvokatnu, zidanu i okvirnu stambenu zgradu s 3000 SF, 3 spavaće sobe, 3 ½ kupaonice plus spavaća soba u podrumu.

Podrum, koji se djelomično nalazi ispod razine, sadrži izlaz na nižoj razini u stražnjem dijelu dvorišta.

Kuća se može pohvaliti potpunom krovnom terasom, zelenim elementima za smanjenje otjecanja oborinskih voda i efekta toplinskog otoka, ugrađenim grill linijama za zabavu i spektakularnim pogledom na horizont grada Chicaga. Koristeći neuobičajeno skraćenu dubinu posjeda za grad Chicago, 100’ naspram 125’, što je tipično, Ivan je stvorio viseće balkone na prednjoj i stražnjoj palubi na 1. i 2. katu.

S bočnim dvorišnim glavnim ulazom u zgradu podignutim s prednje strane, Ivan je mogao iskoristiti cijelu širinu 19’ široke zgrade na prednjoj i stražnjoj fasadi za prozore i poglede. Time su stvoreni slobodni prostori na rubovima zgrade.

Eliminirajući sve uobičajene građevinske elemente tipične za ovu vrstu arhetipa u gradu, Ivan je oslobodio ta područja za vrlo izdašne planove otvorenog prostora za dnevni boravak i glavnu spavaću sobu okrenutu prema ulici.

Korištenje moderne cigle, IPE brazilskih drvenih ukrasa od kišne mreže i obloga od ploča James Hardie prevodi i ažurira povijesnu kuću u Chicagu u 21. stoljeće. Moderna estetika i uglađene linije kuće zaštitni su znak Ivanova dizajnerskog vokabulara, a izražene su i unutar interijera.

Ivan Kutleša (desno) s Isolom Boom i bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Kutlešina ljubav i strast prema arhitekturi proširila se dalje u Hrvatskoj s njegovom razvojnom tvrtkom Isola Boa LLC, koju je osnovao s partnerima, poznatim pjevačem i nagrađivanim dizajnerom interijera iz Philadelphije, sugrađaninom Hrvatom, Tommijem Mischellom i Ed P Goldenom, cijenjenim američkim arhitektom iz Bostona.

Njihov fokus je na misiji donošenja nove perspektive u hrvatsku turističku industriju iz poduzeća u vlasništvu Hrvata i Amerikanaca. S nekoliko desetljeća iskustva između njih na zapadnoj hemisferi i njihovom osjetljivošću na tradicionalnu hrvatsku kulturu, oni su jedinstveno pozicionirani da jedinstveno transformiraju turističku i ugostiteljsku industriju u dalmatinskoj regiji u godinama koje dolaze.

Kutleša je član Udruge hrvatskih američkih profesionalaca – Chicago Chapter i često poslovno posjećuje Hrvatsku te kako bi posjetio svoju širu obitelj, s kojom i danas održava bliske i duboke veze.

U dugoj povijesti od preko 150 godina života Hrvata u Bridgeportu, ova doista jedinstvena i moderna kuća jedina je nagrađivana zgrada koju su dizajnirali i izgradili Hrvati.

Interijer

Objava je CROATIA WEEK

www.tomislavnews.com/ (Ljuba Đikić) /Prijevod TN, uz malu pomoć I.K. /Promo tekst