TG ČestitkeTG Kultura/Zabava

FOTO ČESTITKA: Međunarodna nagrada Ani Gudelj, učenici 3. razred PŠ Crvenice!

Objavljeni su rezultati 8. međunarodnog likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo“ u organizaciji OŠ Zadarski otoci – Zadar. Naša učenica Ana Gudelj, 3. razred PŠ Crvenice, osvojila je drugo mjesto u kategoriji Hrvati u inozemstvu pod mentorstvom učiteljice Janje Zorić.

Značenje naslova likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo“ – prve su riječi Ivanova Evanđelja napisane glagoljicom. Kao što i samo ime govori na staroslavenskom – Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo, što znači: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

Na natječaj pristiglo je ukupno sto i pedeset radova iz dvadeset i četiri osnovnih škola iz Hrvatske, te hrvatskih škola iz inozemstva: Mađarske,  Njemačke, Bosna i Hercegovine i Švicarske.

Profesor Boris Žuža dao je osvrt na pristigle dječje radove: „Osnovna škola Zadarski  otoci iz Zadra, iznova je priredila likovni natječaj, pod nazivom ISKONI BJE SLOVO, na temu slikovitosti slova glagoljice. Pod vodstvom  voditeljice natječaja Željke Diklan, dana 24.04 2024., izborna komisija je odabrala najuspješnije likovne kreacije. Glavni motiv uz poticanje likovne kreativnosti kod učenika osnovnih škola je i isticanje važnosti glagoljice u očuvanju nacionalnog identiteta kroz povijesna vremena. Druga važna dimenzija je naglašena vizualna posebnost samih slova, koja svojim oblo-uglatim dijelovima ostvaruju impresivan dojam sličan “strukturama univerzuma“.  Time se otvaraju mogućnosti maštovitih kreacija, koje plijene pažnju svojom ljepotom izraza. Primjetan je i vrlo širok raspon izvedbenih tehnika, što dodatno obogaćuje slikovnost  dospjelih radova. U konačnici vrijedno je istaknuti kako sam odabir nije bio jednostavan, zbog velikog broja kvalitetnih djela. Time je zadovoljstvo veće, jer je ostvarena uspješna sinergija učeničkih kreacija te likovnih pedagoga iz Hrvatske i dijaspore.“

U OŠ Zadarski otoci 7. lipnja održat će se priredba, izložba radova i dodjela nagrada.

Čestitamo našoj Ani!

Objava je Osnovne škole fra Mijo Čuić Bukovica

www.tomislavnews.com