TG Gospodarstvo

FOTO: DANAS se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a pored ljepota duvanjskog kraja, mi objavljujemo i jednu današnju foto – kritiku!

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća….) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije (NVO) koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika …) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša upravo  zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

Foto arhiv TN!

Ali progovorimo koju i o zaštiti okoliša u našoj životnoj sredini, u duvanjskoj općini, gradu, u selima, polju, planinama…znate kako naš portal svakodnevno objavljuje foto – kritike i foto – pohvale i svaki put kada odgovorni reagiraju na naše foto – kritike i otklone uočeno zagađivanje okoliša, očiste smeće, otpad… pohvalimo ih, iako je to njihov redovit posao. Činimo to kako bismo ih motivirali više i češće i bolje “raditi svoj posao”.

A do tada vrijedi po tko zna koji put zamoliti žitelje naše, duvanjske sredine da bi više brige o okolišu bilo poželjno, ne da se radi od akcije do akcije čišćenja, od upozorenja, od pritužbe, nego da održavanje zdravog okoliša bude kulturna navika, kao, recimo redovito jutarnje umivanje, kupanje, pranje ruku…i da se ta navika stekne od malih nogu, kasno je kad je kasno!

Video arhiv TN 

Općenito možemo napisati kako naš grad, naša sela, naša općina, polje i planine imaju zdrav i nezagađen okoliš, da se u posljednje vrijeme vodi mnogo računa o redovitom odvozu smeća, održavanju ulica čistim i mnoge susjedne općine mogu nam ili već nam zavide na tomu, s pravom.

Međutim, mi najbolje znamo kako  što nam smeta, što nam i tko zagađuje okoliš, svakodnevno to vidimo, na to ukazujemo, nastojimo to ispraviti, pa moramo i danas, na svjetski dan zaštite okoliša.

Naime, ako ste danas, a nedjelja je i ugodno vrijeme za šetnju, prošetali do “pluća grada”, do Kologaja, do gaja, tada ste mogli vidjeti da je prilično čist, da je izletište Seget čisto, voda bistra, da ima kontejner i kante za smeće (a ima dana kada i nije tako, na sreću sve manje!), ali ako ste se iz gaja vraćali preko Rudina, njiva i livada iznad grada, niste vidjeli baš lijepu sliku, štoviše!

Mnogo je smeća na livadama, plastičnih vreća, boca, papirnatih maramica…i da ne nabrajamo, znate već, kakve sve nečisti!!! Prije samo dva dana ovakvog smeća nije bilo po livadama, ali je preko vikenda zagađen okliš. Tko, kada, po danu, preko noći…?

Zato uvijek, a na današnji dan posebno, upozoravamo i molimo šetače, izletnike, slučajne prolaznike…da  svoje smeće pokupe i donesu do prvog kontejnera ili kante za smeće, ili ga ponesu sa sobom do kuće, jer je ovo što smo danas vidjeli i snimili u Rudinama nebriga o  okolišu, njegovo zagađivanje, ovo je sramota za svakoga tko iza sebe ostavlja prljav trag, smeće! Molimo vas vodite računa o tome, a mi ćemo i dalje upozoravati na moguće zagađivanje našega kraljevskog grada, jer ga volimo, svim srcem!

“Imamo samo jednu zemlju i zato je trebamo čuvati za buduće generacije!

www.tomislavnews.com