TG VijestiTG Zanimljivostivjera

FOTO EKSKLUZIVA: Otvaranje i blagoslov povijesnog, zavjetnog Križnog puta od ostataka bazilike iz 4. stoljeća do vrha Tušnice planirano je za Svisveti, 2023.

Prije šest godina na ideju i inicijativu dr. Tonija Kolaka rođenog u Župi Grabovica, da se izgradi zavjetni i povijesni Križni put od ostataka bazilike u podnožju Tušnice do vrha Tušnice, a s oduševljenjem prihvaćene od mještana, članova PD “Prisoje”, posebice od iseljenika iz buškoblatskog kraja napokon je privedena kraju.

O samom projektu, od ideje do ostvarenja,  uskoro ćemo pisati više, a sada samo  recimo  da su sponzori izgradnje PD “Prisoje” i prijatelji.

Od dr. Drage Boščića doznajemo da na poleđini (na drugoj strani” svake postaju postoji i info pano o 15 stoljeća povijesti ovoga kraja, od dolaska Hrvata, a svaka postaja obuhvaća jedno stoljeće, pa će svi oni koji se budu uspinjali i hodočastili ovim Križnim putom moći doznati o bogatoj povijesti ovoga kraja i životu u njemu.

Otvaranje i blagoslov zavjetnog, povijesnog Križnog puta na Tušnici, te uspon od ostataka bazilike iz 4. stoljeća (čiji ostaci, iskopine se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu) do vrha Tušnice, planiran je za dva tjedna, za Svisveti, kada se i očekuje dolazak velikog broja iseljenika iz buškoblatskog kraja i nazočnost otvaranju i blagoslov ovoga zanimljivog, jedinstvenog povijesnog i  zavjetnog   Križnog puta i uspona  do posljednje postaje na vrhu Tušnice.

Planirani su još neki sadržaji vezani za ovaj zanimljivi Križni put, a svakako i usponi planinara i ljubitelja prirode i planina, a s Tušnice, u čijem je podnožju Buško jezero, pruža se i prekrasan vidik.

 

www.tomislavnews.com/Foto: Mirko Boščić