TG Kultura/Zabava

FOTO/GOSTI IZ TOMISLAVGRADA na snimanju „Lijepom našom“ u Pleternici : Pred gotovo 3000 posjetitelja HKUD “Sarajlije” oduševilo nastupom!

copyright@tomislavnews.com

Prema očekivanjima javno snimanje popularne  emisije „Lijepom našom“ HTV-a na Trgu bećarca u Pleternici bio je jedinstven događaj, a okupio je više od tri tisuće posjetitelja.Među posjetiteljima su bili požeški, virovitički i brodski župani Alojz Tomašević, Danijel Marušić i Ivan Andrović, zatim general Mladen Markač, saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik OV Tomislavgrad,Luka Krstanović, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, načelnici susjednih općina, te drugi predstavnici gospodarskog, društvenog i vjerskog života toga kraja. Snimanje je po prvi put održano na otvorenom prostoru, a urednik i voditelj po tradiciji je bio autor tog serijala Branko Uvodić.
Tijekom snimanja, koje je bilo promocija novouređenog Trga bećarca, prikazani su brojni običaji čuvara baštine kao što su pečenje rakije u kazanu zvanom veseli stroj, priprema kolača na otvorenom, izvorne nošnje, plesovi i drugo. Pred pozornicu na kočiji sa zapregom dovezli su se gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, te voditelj emisije Branko Uvodić.
Nastupili su folkloraši KUD Orljava (Pleternica), Gradskog KUD Požega, KUD Zagrađe, Zavičajno KUD Rama, Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja, zatim tamburaški sastavi De Gotho (Grabarje), Zlatna dolina, Posegana, Bisernica i Požeški tamburaši (svi iz Požege), Satir (Davor), Dike(Vinkovci), Tkanica (Nova Gradiška), Čokanj (Našice),Slavonski dukati(Đakovo), Fijaker i Žeteoci (Osijek), tamburašice Garavuše (Kutjevo), solisti Borna Erjavac (pobjednik Dječjeg festivala Cvjetići glazbe), Ana Baketarić, Cecilija, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Hanka Paldum i Krunoslav Kićo Slabinac.

Tijekom programa HKUD Sarajlije iz Tomislavgrada, općine uključene u projekt s Pleternicom, predstavili su se izvrsnom ženskom gangom, a raširivši platnene trake bijele i crvene boje i ukrstivši ih načinili su hrvatski grb sa bijelo-crvenim poljima, uz pjesmu “Ajmo braćo, oj Hrvati”! Pljesak članicama i članovima HKUD”Sarajlije” bio je gromoglasan, srdačan i dugotrajan!

Na kraju snimanja stotinu tamburaša su zasvirali i zapjevali popularni bećarac na trgu koji nosi ime tog napjeva zaštićenog kao nacionalno kulturno dobro.

www.tomislavnews.com/Tekst i foto:TN