TG Zanimljivosti

FOTO : KRATKI RAZGOVOR s akademskim kiparom iz Tomislavgrada, prof. Ilijom Skočibušićem, a zanimljivim povodom

Odavno dogovaramo dulji intervju s prof. Skočibušićem, jer poznati duvanjski umjetnik, akademski kipar, ima što reći i svoja djela pokazati. Za dugi intervju treba odvojiti više vremena, uskladiti termine, a to i nije zgodno s profesorom koji je u najboljim godinama za stvaranje vrijednih djela, a nadahnuća mu nedostaje. Redovito pratimo njegov rad, a najviše je zadnjih godina uradio spomenika i kipova sakralnih motiva, snažnog simboličnog značenja.

U nekoliko ranijih objava i razgovora dobrano smo pobrojali i zabilježili, riječju i fotografijom,  više djela ovoga kipara, a zadnjih nekoliko dana prof. Skočibušić je uradio, odnosno završio dva velika umjetnička djela: kip Svetog Ante za crkvu Svetog Ante u Brišniku i relikvijar ( u kršćanstvu: spremnik ili moćnik je škrima, umjetnički izrađen predmet u kojem se čuvaju i izlažu na štovanje relikvije Sv. križa, mučenika, svetaca…) svete Majke Terezije, koji će ovih dana biti otpremljen u Dublin, u jednu crkvu u Irskoj.

Cijeneći dragocjeno profesorovo vrijeme zamolili smo ga za naš portal Tomislavnews.com ukratko odgovoriti  četiri aktualna pitanja.

Profesore Skočibušiću kako je došlo do toga da radite i uradite prekrasan kip svetog Ante u Brišniku?

Kip svetog Ante Padovanskog u Područnoj crkvi Bukovičke župe u Brišnik, kojoj je sveti Ante zaštitnik, radio sam na poziv župljanke iz Brišnika Mile Dukić koja je željela kao svoj zavjet crkvi u Brišniku darovati kip sveca-čudotvorca. Dogovorili smo se napraviti nešto ozbiljnije, vrijednije, djelo koje će trajati pa smo u kamenoj prašini(koja je jako otporna) izradili veliki oltarski reljef s likom svetog Ante koji u naručju drži Isusa, dok u drugoj ruci, kao veliki poznavatelj svetog pisma, drži knjigu. Kip je blago izdužen što naglašava asketski dušu svetog Ante i težnju prema nebu. Sve je dodatno popraćeno svjetlosnim efektima kako bi se naglasila mistika.

Tko je iz Irske naručio relikvijar svete Majke Terezije?

U Dublinu se nalazi Hrvatska katolička misija koju predvodi velečasni Josip Levaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji mi je iskazao povjerenje da za HKM izradim relikvijar majke Tereze. Kroz zajednički razgovor odlučili smo da relikvijar uz relikvije svete majke Terezije u sebi ima i ulomke kamena s naših katedrala, tako imamo kamen iz Zagreba, Sarajeva, Đakova, Velebita, Zadra, Srijema i Vojvodine. Relikvijar s prednje strane ima prikaz majke Terezije koja ide prema križu sa željom da svojom žrtvom ublaži Kristovu žeđ, dok su s druge strane prikazane u prvom planu Dublinska bazilika, a u pozadini Zagrebačka katedrala, daleka domovima. Relikvijar ima patinu starog srebra, a oko glave crveni krug simbol ljubavi i žrtve.

Profesore Skočibušiću, vidjeli objavljen i poseban kalendar Svetog Ante za 2022. godinu, na kojemu su umjetničke slike ovoga sveca-čudotvorce, koji je, sudeći po Vašim djelima, Vama veliko nadahnuće?

Kalendar je izdala Franjevačka provincija Bosne Srebrene, a na njemu se nalazi kip svetog Ante kojeg sam, u suradnji s fra Josipom Jukićem, izradio za Župu Čuklić.

Recite nam na kraju što trenutačno radite, mislimo na umjetnički rad?

Trenutačno radim veliki oltarni reljef s likom svetog Ante za crkvu na Kupresu.

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić