HB ZupanijaTG Vijesti

FOTO KRITIKA 1 : Opet smeće na obalama Buškog jezera, smrdi li smrdi u toplo proljeće?!

Po tko zna koji put, ponavlja se ista priča, neodgovorni pojedinci koji sebe nazivaju “sportskim ribolovcima” ostavljaju svoje smeće na obali Buškog jezera.
Za protekli vikend stigli “sportski ribolovci”, ulovili ribe i otišli zadovoljni. Koncesionar iz Livna naplatio ribolovne dozvole, pa je i on zadovoljan. Proračun Općine se napunio HEP-ovom naknadom za jezero, pa su zadovoljni i proračunski korisnici. Samo mještani, kojima je jezero potopilo polje, škole i kuće, dobili tuđe smeće, pa su s pravom nezadovoljni.
Mjerodavni, pojavite se, dokažite da ne postojite samo na platnim listama, poduzmite nešto da se riješi problem sa smećem na obalama Buškog jezera, a izborna je godina?!
I svi se pritrgoše od brige za Buško jezero, za Hrvate u B i H, galame već im se jezik iskrivio, a umjesto da riješe ono što im je pred kućom, pod nosim, da se dugoročno riješe blata, smrada na biseru, kako tepamo našem Buškom jezeru. Najbolje bi bilo da ga, ovako kakvo je – nema, da su ostale zelene plodne livade Buškoga blata.

Ali, za prolivenim mlijekom ne vrijedi kukati, nego uraditi ono što je lako rješivo da je malo dobre volje ( a nikada je za Bužane nije bilo!) i da se mještanima sela oko jezera barem donekle nadoknadi šteta, a sve je više onih koji su izgubili nadu u boljitak života u ovome kraju, pa su mnogi iselili i još uvijek iseljavaju.

Ali ima još života uz Buško jezero, ima načina zaustaviti iseljavanje, a možda se vrati poneko od onih iseljenih, barem kao turisti doći na djedovinu.

Ali gdje: tamo gdje se uz obale prekrasnog jezera ne može normalno prošetati, a kamo li uživati u ljepoti prirode, u čarobnim zalascima sunca, u okolnim planinama…

U ovoj prvoj foto kritici, a bit će ih još vezanih za Buško jezero, predlažemo: ako općinska, županijska ili neka vlast (valjda postoji!) ne može obvezati koncesionara i ako mu je to u Ugovoru o koncesiji da održava čistim Buško jezero i njegove obale, neka dvije općine, Tomislavgrad i Livno, odvoje samo 0,5 % (zamislite, zanemariv iznos za ono što bi se postiglo?!) od sredstava koja dobiju od HEP (iako su mala u odnosu na koristi ?!) kao naknadu za korištenje vode jezera i zaposle osobu ili dvije za održavanje čistoće oko Buškog jezera, uz nekoliko kontejnera postavljenih uz jezero i redovito odvoženje smeća i problem sa smećem riješen! Je li to problem? Trebaju li za to projekti, stručnjaci, povjerenstva, rokovi…odluke?

 

Nastavak slijedi…

www.tomislavnews.com/Foto: TN