vjera

FOTO/VIDEO: Na proslavi blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u duvanjskoj Župi Vinica puna crkva vjernika, a iza mise orila se ganga

Danas je u duvanjskoj Župi Vinica, ispod Zavlima,  slavljena Svečana sveta misa u čast Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, koja je zaštitnica Župe.

U čast Male Gospe služene su mise trodnevnice, a danas, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, nakon molitve kod spomen križa svim poginulim hrvatskim bojovnicima, misno slavlje započelo je procesijom oko crkve, s kipom Blažene Djevice Marije, a misno slavlje, uz sumisništvo mjesnog župnika don Jakova Renića i još 14 svećenika, predvodio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, župnik iz Imotskog, koji je vrlo lijepim riječima pojasnio važnost Male Gospe.

Don Blaž Ivanda je sviranjem i pjevanjem uveličao ovo prelijepo slavlje.

 

Župna crkva u Vinici, što se rijetko viđa, bila je puna vjernika koji su došli sa svih strana, iz mnogih zemalja gdje Viničani, uglavnom, žive i rade, na svoj zavjet Maloj Gospi.

Nakon svete mise ispred viničke crkve, a ispod mitskog Zavelima, zaorila se I čuvena vinička ganga, koja se u Vinici čuje samo u ovakvim prigodama, blagdanima.

Snimio: Krešo O.

Treba, na kraju, reći kao što poznata Gospina pjesma kaže:” Čuj nas Majko, nado naša, k tebi vapimo mi svi… “, a mi  vapimo da se ovaj naš dragi kraj što manje napušta, jer ovakve ljepote nigdje nema!

www.tomislavnews.com/Foto: Joko Škorić, Krešo Omazić i Ante Šiško