TG Vijesti

FOTO NAJAVA: SUTRA je Svečano misno slavlje u Župi Roško Polje i Župi Kongora, a u subotu u crkvi u Kovačima

Sutra, petak, 24. lipnja, rođenje je svetog Ivana Krstitelja, u duvanjskom puku svetkovina poznata po imenom Ivanjdan. Svečano misno slavlje s procesijom je u Župi Roško Polje, u 11, 00 sati, na groblju svetog Ivana, a predslavit će ga fra Stjepan Klarić, gvardijan u Slanom.

Sveti Ivan je  zaštitnik i Roške župe, a na Ivanjdan se u Rošku Polju, po stoljetnoj tradiciji, okupi veliki broj vjernika. Većina iseljenih Rožana ( a većina je iseljena!) nastoji svakako na Ivanjdan doći u svoje rodno selo ili u rodni kraj svojih predaka. Tako će, sigurni smo biti i sutra. A večeras će se, po tradiciji, u svim duvanjskim selima u čast svetom Ivanu upaliti svitnjaci, Ivanjski krijesovi.

Duvanjski vjernički puk, žene posebno, rado hodočaste na zavjet svetom i Ivanu u Roško Polje , ali i svetom Ivi u  Podmilačje, Jajce.

Također, u petak je i svetkovina Presvetoga Srca Isusova i svečana proslava u Župi Kongora, gdje su duvanjski vjernici preko polja često hodočastili, nekada, a sada? Sada malo manje, ali sigurni smo da hodočašća na zavjet Presvetom Srcu Isusovu u Kongoru još ima i da će ih biti i sutra.

Svečano misno slavlje s procesijom je u 11,00 sati, koje predvodi fra Danko Perutina, gvardijan Mostarskog franjevačkog samostana i definitor HFP.

Dan poslije, u subotu, je proslava Prečistog Srca Marijina u područnoj crkvi u Kovačima. Svečano  misno slavlje s procesijom je u 11,00 sati, a predslavit će fra Andrija Majić, svećenik, kapelan iz Humca.

www.tomislavnews.com/Foto arhiv TN