TG Zanimljivosti

FOTO: OGROMNO jato liski jutros je na Buškom jezeru, pogledajte i doznajte više o ovoj ptici močvarici

Često se na Buškom jezeru mogu vidjeti velika jata liski-ptica močvarica koje nastanjuju ovo jezero. U više navrata objavljivali smo videa i fotografije jata liski na Buškom jezeru, a jutros je baš ogromno, zanimljivo vidjeti, pa donosimo opširnije o ovoj ptici.

Liska (Crna liska, lat. Fulica atra) močvarna je ptica iz porodice kokošica (Rallidae), reda ždralovki (Gruiformes).[2] Naseljava Europu, Aziju, Australiju, Novi Zeland i dijelove Sjeverne Afrike.

Tijelo joj je kameno crne boje, glava crnoga sjaja s bijelim kljunom i rožnatom liskom, odn. čeonom pločicom. Nema velike razlike između ženskih i muških jedinki. Slične vrste iz roda liski (Fulica) obitavaju u cijelome svijetu, od kojih najveći broj vrsta naseljava Južnu Ameriku.

Taksonomija

Crnu je lisku prvi puta formalno opisao švedski prirodoslovac Carl Linné 1758. godine u desetom izdanju djela Systema Naturae s dvojnim nazivom koji se zadržao do danas: Fulica atra.[4] Linné je kao mjesto pronalaska zabilježio Europu, no danas se smatra da je to bila specifično Švedska.[5]

Razlikuje se četiri podvrste:

F. a. atra (Linné, 1758) – od Europe i Sjeverne Afrike do Japana, Indije, Jugoistočne Azije, Filipina i Bornea
F. a. lugubris (Müller, 1847) – Java, Bali, sjeverozapad Nove Gvineje
F. a. novaeguineae (Rand, 1940) – središnja Nova Gvineja
F. a. australis (Gould, 1845) – Australija i Novi Zeland
Izumrla podvrsta iz bakrenog doba, F. a. pontica, identificirana je na bugarskoj obali Crnoga mora.

Opis

Tipična crna liska je dugačka oko 36 – 38 cm, s rasponom krila 70 – 80 cm. Većina tijela joj je crna, s izuzetkom bijelog kljuna i liske. Mužjaci obično teže oko 890 g, a ženke oko 750 g[8] te se međusobno ne razlikuju izgledom u značajnoj mjeri.[9] Plivajuće su ptice, zbog čega na prstima imaju djelomičnu plivaću opnu.

Mladunci su u boji bljeđi od odraslih jedinki te imaju bijela prsa bez prisutnosti čeone pločice. Odraslo crno perje raste tek između 3 i 4 mjeseca starosti, a bijela čeona pločica oko jedne godine starosti.

Pjev im je glasan i najčešće ga se može čuti noću.

Rasprostranjenost

Područje parenja crne liske prostire se preko velikog dijela staroga svijeta, na slatkovodnim jezerima i barama. Vrsta se dobro prilagodila gradskim sredinama, gdje ih se nerjetko vidi u parkovima i vrtovima s pristupom vodi. Nastanjuje Europu, Aziju, Australiju i Afriku. Vrsta je relativno nedavno proširila područje obitavanja na Novi Zeland.

Nastanjuje se u blažim klimama, ali zimi, kada se vode zamrznu, migrira na jug i zapadno od Azije. Poznato je da katkad zalutaju u Sjevernu Ameriku.

Status

Crna liska je jedna od nekolicine vrsta na koje se primjenjuje „Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarnica” Ujedinjenih naroda (eng. Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) iz 1995. godine kojeg je potpisala i Republika Hrvatska, objava je iz wikipedije.hr.

www.tomislavnews.com/Foto: R. Kutleša