Naši u svijetuTG Vijesti

FOTO/ PISMO IZ TUĐINE: Duvanjka, studentica Ivana Pačar javila nam se iz New Yorka, države koja je epicentar pandemije u SAD-u

copyright@tomislavnews.com

Dragi moji, rodbino i prijatelji u Zagrebu, Tomislavgradu i Rami, poštovani čitatelji Portala Tomislavnews.com, nadam se da ste svi dobro i da se pazite koliko god možete.

Kao što ste sigurno mogli primijetiti, mnogi studenti su se vratili svojim kućama i nastavili obavljati svoje fakultetske obveze putem interneta. Ja sam donijela odluku ostati na fakultetu jer sam smatrala kako je to sigurnije i za mene i za moju obitelj koju bih mogla potencijalno ugroziti budući da bih trebala proći kroz barem tri zračne luke na putu kući. Na svu sreću, fakultet je zaista reagirao na pravi način i svim studentima koji nisu u prilici vratiti se u svoju matičnu zemlju osigurao smještaj.

Mi smo već prije par tjedana dobili obavijest da će se sve odvijati putem interneta i određenih platformi za online učenje koje fakultet koristi, uključujući i sve ispite. Ovo je sada već treći tjedan takvog oblika predavanja i moram priznati da je meni osobno ovaj način puno zahtjevniji. Sigurna sam da mnogi studenti suosjećaju i znaju koliko je teško koncentrirati se kada se odjednom prostor u kojem živite, spavate i jedete u potpunosti stopi s prostorom za učenje. Primjerice, iako postoji određeni broj studenata koji je ostao na kampusu, apsolutno svaka zgrada osim kantine je zatvorena. Dakle, iako smo u blizini knjižnica i prostora za učenje, nemamo pristup nijednom, a naše malene studentske sobe zaista nisu dovoljno velike da bi se u njima nekako mogla napraviti razlika između prostora namijenjenog za odmor i onoga za rad. Uz sve to, kao studentica biomedicinskog inženjerstva koje se zasniva na praksi i na svakodnevnim laboratorijskim predavanjima, ovakav način obrazovanja je, ne samo više zahtjevan nego nažalost i manje produktivan. Naravno, u potpunosti sam svjesna da nisam jedina koja je u ovakvoj situaciji i sve što mogu reći je kako se nadam da će se sve ovo brzo smiriti i da ćemo se svi moći vratiti svojoj svakodnevnoj rutini, koju bismo nakon ovoga definitivno trebali više cijeniti.

U gradu u kojem se ja nalazim (Rochester) je situacija koliko toliko pod kontrolom dok je u samom gradu New Yorku stanje puno gore, a država New York, kao što ste pročitali, epicentar pandemije u SAD-u. Ja sam prije otprilike tri tjedna bila u New Yorku, na srećom u periodu kada situacija još uvijek nije bila toliko zabrinjavajuća. Primjera radi, toga dana kada sam se ja vratila iz New Yorka broj zaraženih nije prelazio stotinu, a u sljedećih par dana taj broj se popeo na desetke tisuća. U svakom slučaju, guverner države New York je jučer izjavio da se vrhunac broja slučajeva očekuje kroz tjedan dana i da bismo onda trebali biti na silaznoj putanji krivulje. Ja pokušavam biti optimistična i nadati se kako će se takva predviđanja zaista i ostvariti i kako ću se moći vratiti u Zagreb, pa na nekoliko dana “skoknuti, do rodnoga Tomislavgrada, Mrkodola, po završetku semestra. Iako se svakodnevno čujem s roditeljima i bratom, ali znam kako bi se i njihova i moja briga uveliko smanjila mojim dolaskom, kada bi bili zajedno.

Dok započinjem još jedan radni tjedan sretna sam i zahvalna jer sam zdrava i na sigurnom, ali isto tako bih htjela poručiti svima kako bi bilo dobro, možda, dvaput razmisliti sljedeći put kada se počnete žaliti što morate provoditi cijele dane sa svojom obitelji. Ja, a i mnogi moji prijatelji, koji su se zatekli daleko od obitelji bismo mijenjali puno toga za jedan mamin ručak i popodne sa svojim ukućanima. Jučerašnja Cvitnica bi zasigurno bila ljepša i značajnija da sam je mogla provesti uz svoju obitelj i običaje koji su me odgojili.

Puno virtualnih pozdrava za moj Tomislavgrad, moj Zagreb, te svim čitateljicama i čitateljima Portala Tomislavnews.com iz daleke Amerike!

Vaša Ivana Pačar

Mi, uz ovo Ivanino pismo dodajemo kako je ona poznata hrvatska sportašica, dobitnica brojnih medalja u taekwondou, o čemu smo pisali u više navrata. PRVI INTERVJU s Ivanom Pačar možete pročitati OVDJE!

www.tomislavnews.com/Foto: Ivana