HB ZupanijaTG Politika

FOTO: Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić s izaslanstvom u posjeti Hercegbosanskoj županiji

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić s federalnim ministrom trgovine Zlatanom Vujanovićem i direktoricom ureda premijera Bahrom Džaka, boravio je danas 24. 6. 2022. god. u radnoj posjeti Hercegbosanskoj županiji.

Ovo je treći službeni posjet premijera Novalića Hercegbosanskoj županiji, u posljednje dvije godine, a započeo je radnim sastankom s članovima Vlade HBŽ u velikoj dvorani za sastanke zgrade županijske vlade u Livnu.

Predsjednika Novalića s pratnjom primio je predsjednik vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, zajedno s ministrima u vladi HBŽ: ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božom Perićem, ministrom graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmetom Hodžićem, ministrom unutarnjih poslova Mariom Lovrićem i ministricom znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordanom Nakić.

Na sastanku se razgovaralo o provođenju projekata iz oblasti gospodarstva i izgradnje infrastrukture na ovom području osobito o onim projektima u kojim Federacija BiH, županije, gradovi i općine mogu zajedno sudjelovati.

Predsjednik Ivan Vukadin istaknuo je neke uspješne tvrtke, brendove i projekte na prostoru Hercegbosanske županije, Mesnu industriju Pavić, Livanjski sir, Tvornicu kabela Tomislavgrad i projekte vjetro parkova koje su radili domaći investitori.

– Hercegbosanska županija zauzima 20% prostora Federacije, to je jako velik prostor, koji nažalost u bivšoj državi nije imao neke velike industrije ali veliki resursi Županije leže u obnovljivim izvorima energije, stočarstvu, poduzetništvu u turizmu i u tom smjeru treba gledati razvoj ovih prostora – rekao je predsjednik Vukadin.

Predsjednik Novalić u svom izlaganju rezimirao je financijsku pomoć koju je Federalna vlada pružila Hercegbosanskoj županiji u posljednje dvije i pol godine. -Prije tri dana su uplaćana sredstva kantonima za strukturalne reforme i projekte od značaja za FBiH, treću godinu zaredom. Kanton 10 je u ove tri godine od ukupno 600 miliona KM, koliko je izdvajano iz Budžeta FBiH za ove svrhe kantonima, dobio 22,08 miliona KM i to po 7.358.882 KM godišnje. Ova sredstva su ranijih godina bila namijenjena i za pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanja stabilnosti budžeta –, kazao je Novalić te još dodao – Pored toga, iz Budžeta FBiH dodijeljeno je i 69 miliona KM pomoći opštinama i gradovima u Federaciji BiH, od čega je u Kanton 10 došlo oko 6 miliona KM (bez 2022., jer je u toku javni poziv za prijavu kapitalnih projekata. Za kapitalne projekte na području Kantona 10 u 2020. je iz Budžeta FBiH izdvojeno 1,43 miliona KM, u 2021. godini 1,2 miliona KM. Za kapitalne projekte u 2022. otvoren je javni poziv. Između ostalog, financijski su podržani kapitalni projekti završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastrukture u Livnu i Grahovu, rekonstrukcija policijske stanice i izgradnja sportske dvorane u Glamoču, te prečišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu. Iz Budžeta FBiH je kao pomoć zdravstvu u Kantonu 10 dato 700.000 KM. Pored toga, prema Zakonu o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je ove godine na prijedlog Vlade usvojio Parlament FBiH, u naredne tri godine za Kantonalnu bolnicu “Dr. Fra Mihovil Sučić” Livno se osigurava iz Budžeta FBiH 6 miliona KM. Sve u svemu ukupna pomoć kantonu 10 iz budžeta Federacije BiH u 2020, 2021. i u ovoj godini, ne uključujući sredstva redovnih transfera iz resora, iznosi oko 34 miliona km – zaključio je na kraju predsjednik Novalić u svojoj izjavi za medije.

Izaslanstvo je nakon sastanka i izjava za medije krenulo u obilazak proizvodnih pogona Mesne industrije Pavić koja je dio velikog Poslovno Trgovačkog Centra PAVIĆ smještenog na 5000m² u Livnu i mljekare Livno u kojoj se proizvodi Livanjski sir svjetski poznata i priznata robna marka.

Boravak u Livnu nastavljen je podnevskim Džuma namazom u džamiji Čurčinica i posjetom Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Livno.

Nakon Općine Livno, domaćini su poveli goste iz Sarajeva u Općinu Tomislavgrad, gdje je upriličen susret s načelnikom Općine Ivanom Buntićem te obilazak tvornice kabela Tomislavgrad – Athabasca Investment d.o.o. , koja je jedini proizvođač kabela omotanih čeličnom žicom u jugoistočnoj Europi i među vodećim je kompanijama za proizvodnju kabela u južnoj Europi.

Posjet je završen obilaskom vjetroparka Jelovača koji se nalazi na području općine Tomislavgrad. Izgradnja ove vjetroelektrane počela je u srpnju 2018. godine, a puštena je u probni pogon krajem 2018. godine. Investitor je firma F.L. Wind sa sjedištem u Tomislavgradu. Instalirana snaga je 36 MW, a planirana godišnja proizvodnja od 85,68 GWh, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

FOTOGALERIJA:

www.tomislavnews.com