TG ČestitkeTG Zanimljivosti

VIDEO/FOTO PREDSTAVLJANJE: Marija Gabrić, dizajnerica i izrađivačica neobičnih slastica – maštovitih torti i jestivih figura koje pričaju zanimljive priče

Kada smo prije tri četiri godine na e-mail našega portala stigla fotografija neobičan, zanimljive rođendanske torte rađena za jednu baku, rado smo je objavili, a na FB našega portala imala je brojne preglede i pohvale. Tu tortu je izradila Marija Gabrić iz Tomislavgrada.
Jučer smo “naletili” na regionalni časopis za slastice…Moya magazina https://moyamagazin.com/i ugledali neobične kreacije koje su nas oduševile, a oduševile su i uredništvo časopisa, pa pročitali da je autorica Marija Gabrić, ime nam je zazvučalo poznato!
Evo što su napisali uz fotografije i video Marijinih kreacija: “Marija Gabrić iz Tomislavgrada izradom torti i dekoracija se bavi već 7 godina. Kombinirajući fondan i vafer papir prikazala je knjigu u kojoj se susreću dva svijeta- Sveta obitelj koja u bjelini predstavlja stvaran smisao Božića i blještavilo koje je danas više zastupljeno.”

 

Naravno, nije nam trebalo mnogo pronaći gospođu Mariju, jer živi u Tomislavgradu, rođena je u Renićima-Kazaginac, a sretno, kako kaže, udata u Tomislavgrad za Vladimira Gabrića i imaju dvije prekrasne kćerke Petru i Lauru.
Marija Gabrić zaposlena je u administraciji u firmi “Promet Šarac”, a velika ljubav i hobi su joj izrada i dekoracija torti, te figurica od jestive mase (fondana).

“Izradom torti i jestivih figura počela sam slučajno prije 7 godina, kada sam i rodila prvu curicu. Izrada figurica i torta mi je, kako ja volim reci “terapija”, nešto moje u čemu stvarno uživam, što je plod moje mašte i trenutačnog nadahnuća. I dalje se veselim svakoj novoj torti kao da je prva”, na pitanje kako je počela s ovom, gotovo bismo mogli reći, jestivom umjetnošću (doduše ne trajnom kakva umjetnost po sebi jest!)
A na pitanje koje su joj torte, dekoracije najdraže, odgovara:
“Na to pitanje mi je stvarno teško odgovoriti: od rođendanskih, za krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja, godišnjice, ma za svašto nešto, ja ne znam što bih odabrala, jer svaka od njih meni je izazov i uživancija. Inače jako volim crtati, nadarena sam za to i zahvalna sam Bogu na tome daru, pa zašto ga onda ne iskoristiti, posebice kad u tome uživam”.
Kako odaberete u kojem obliku uraditi tortu?
“Zavisno od narudžbe i želje naručitelja i povoda, namjene za izradu torte ili neke druge slastice, figure. Obično naručitelj, ako je riječ da želi nekim povodom obradovati dragu osobu pošalje fotografiju, ako želi izradu na torti lika te osobe, ili nam kaže nešto što je vrlo karakteristično za slavljenicu/slavljenika, a tada dadnem mašti na volju…Potrebno je mnogo vremena, ali kad vidim rezultat posla u kojemu uživam, vrijedno je i truda i vremena”.

Što vam je nagrada, što vas posebno raduje u tom, kako kažete, hobiju?
“Jako me vesele reakcije djece i odraslih kada dobiju tortu i pojavi se široki osmijeh iznenađenja, uzbuđenja i radosti, to mi je najveća nagrada i priznanje da sam uspjela”
Recite, od kuda ove fotografije vaših slastica u časopisu Moya?
“Ove godine sam sudjelovala u kolaboraciji Međunarodnog digitalnog časopisa Moya o temi Novogodišnja kolaboracija i drago mi je da im se svidjelo.
Već ranije sam uspješno sudjelovala na kolaboraciji o temi Biblije, gdje sam pravila sv Mihovila, po kojemu nosi ime i naša duvanjska župa, pa nisam dugo razmišljala što praviti”, kaže gospođa Marija Gabrić, ne skidajući neki zagonetni osmijeh s lica.

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić/Foto: privatni album M. Gabrić