TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

FOTO: S Duvanjskog polja do blagdanskog, nedjeljnog stola, s majčinskom ljubavlju pripremljeno jelo!

Ako još ne znate što danas, na Mačin dan, za nedjeljni ručak, predlažemo ova jela – slikom i riječju, pričom?

Ako ste već planirali danas počastiti svoje najdraže blagdanskim ručkom kao ova vrijedna Duvanjka sa fotografije, a mnogima poznata medicinska djelatnica, pa ste jučer na duvanjskim njivama i livadama ubrali škripavac ili škripovac (a ima ga, fala Bogu, ove godine!) i pribrali ga, onda je vrijeme za pripremu nedjeljnog ručka, a sve tiho pjevušeći: “Da ti nisam dragi korpu dala, u što bi ti majka zelje brala!”

Dakle, priprema može početi, a sve domaće, s Duvanjskog polja do blagdanskog stola!

-zelje, škripavac već ste ubrali na Duvanjskom polju (škripavac je najbolje zelje, a može i blitva,  španjak, a dobra je i koprva!)

-operete zelje tako da ga pribranog stavite u zdjelu napunjenu hladnom vodom, malo posolite kako bi, eventualno, sve što ste propustili pribrat izišlo na površinu, možda neka mušica, potom izvadite i stavite u  onu rešetkastu zdjelu, dobro isperete pod mlazom hladne vode i ostavite da okapa.

-u lonac ste već ranije stavili kuhati bilo kakav komad mesa, može janjetina, teletina, junetina, a može i suha rebra ili samo komad slanine da zamiriše. Kad je meso gotovo kuhano stavite ocijeđeno zelje i nekoliko škriljki krumpira, nekada su za to dobro poslužili oni ostaci (okrižci),  kada se iskrižaju krumpiri za sadnju. Dobro je na kockice narezati i mrkvu, dvije i ubaciti sa zeljem i krumpirima.  Posoliti i ako volite staviti žlicu vegete, a i bez nje jelo će biti slasno! Ako, pak, volite malo začinjenije jelo, čorbu od zelja, tada zapršku možete napraviti pri kraju kuhanja, a nakon zaprške ostaviti da kuha kratko, tek toliko da se sjedini .

Ako jučer na polju niste uspjeli ubrati škripavac, danas možete u bašči ili vrtu ubrati  blitve, a vjerujte na riječ, onaj zamrznuti španjak je isto dobar, a koprva, koje ima u svakom vrtu, samonikla je, posebno je ukusna i mirisna, miriše na večere iz djetinjstva.

Ostavljeno vam je na volju hoćete li ovo jelo od zelja skuhati gušće ili na čorbu, sa zaprškom ili bez, po želji. I pazite, nemojte samo presoliti, jer uvijek možete nadodati soli i papra u svom tanjuru, po želji!

Uslast vam bilo, još ako su majke skuhale to je jelo s ljubavlju posebno ukusno.

(Napominjemo kako svako od ovih vrsta zelja, a kojega ne manjka ovoga kišnog proljeća, možete pripremiti i kao prilog kotletima, šniclama… jednostavno tako da ocijedite vodu nakon kuhanja i malo privrnete  na maslacu, ulju, masti…)

(Znam da mnogi od zelja najviše volite pitu zeljanicu, to ćemo drugi dan, danas je nedjelja pa nam se ne da razvijati jufke!)

A za poslije nedjeljno ručka, uz kavu, najbolje prija onaj stari “žuti” kolač, za mnoge jedini i najčešći kolač iz djetinjstva, bez nadjeva, može samo prošaran malo s kavom ili kakaom, a sigurni smo, da mnoge majke , bake posebice znaju recept za “žuti”, a žuti kolač sa snijegom, može i štrudla, ali to je već složenije!

A ovo što vam predlažemo gotovo je za sat, sat i pol vremena, zavisno koje meso kuhate.

Dobar vam tek uz majčin ručak s ljubavlju!

www.tomislavnews.com/Foto: TN i iz albuma Đ. Kelave