TG Kultura/Zabava

FOTO: SINOĆ je u kino-dvorani KIC-a u Tomislavgradu predstavljena knjiga Ante Pranjića Pilipovića ”Iseljenici i HKM Augsburg”.


Go to Kamen Galir

Sinoć, srijeda, 22. rujna 2021. godine, s početkom u 19:00 sati u našoj kino dvorani, u organizaciji KIC-a predstavljena je knjiga Ante Pranjića Pilipovića ”Iseljenici i HKM Augsburg”.
Predstavljači su bili prof. dr. sc. Slavica Juka, prof. dr. sc. Mate Buntić i prof. Slobodan Radoš, a vrhunskim nastupom na harmonici večer je uveličao Mihovil Pačar učenik OGŠ Tomislavgrad.
Iz govora predstavljača može se iščitati težina teme o kojoj knjiga govori, a to je iseljavanje, teška odluka za odlazak i još teža prilagodba na život u novoj sredini kao stranac. To je Crkva prepoznala i uz pomoć franjevaca pokrenula Hrvatske katoličke misije koje su našim iseljenicima veliki oslonac za život u iseljeništvu. Spomenulo se i to koliki teret snosi područje iz kojeg se iseljava, kao i to da je Tomislavgrad jedna od 5 općina s najviše iseljenih Hrvata. Zaključak je da knjigu itekako vrijedi pročitati, jer uz mnoštvo vrijednih podataka i fotografija izvrstan je temelj za ozbiljne znanstvene radove o iseljavanju.

www.tomislavnews.com/Izvor: KIC Tomislavgrad