TG Vijestivjera

FOTO: Sinoć je u Muzeju Franjevačkog samostana u Tomislavgradu otvorena Izložba “Alojzije Stepinac u slici i riječi-utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu”

Sinoć (29. svibnja, 2023.) je u Muzeju Franjevačkog samostana u Tomislavgradu otvorena Izložba “Alojzije Stepinac u slici i riječi-utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu”.
Izložbu su osmislili i priredili, u suradnji s djelatnicima Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, doc. dr. sc. Marijo Kevo, doc. dr.sc. Tomislav Anić i Suzana Obrovac, profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je u studenome 2015. ova izložba prvi put i bila izložena.
Ona je po mnogo čemu drugačija od većine izložbi. Naime, nije plod umjetničke kreativnosti i ne otkriva ljepotu ljudskog duha, nego pokazuje plod zloće, zloporabe umjetnosti i medija. Ona otkriva čovjeka grešnika, zatvorenog u okove ideologije. Zato izložbi treba pristupiti kritički i uočiti pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni da žive u svojim zabludama.
Posjetitelji Franjevačkog muzeja moći će posjetiti i ovu izložbu do kraja lipnja, svaki radni dan od 8 do 16 sati, objava je Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” Tomislavgrad.
Za ovu Izložbu vladalo je veliko zanimanje, pa je na otvaranju je bilo više od stotinu osoba.
Mi objavljujemo zapis dr. Ivana Radoš Jurića o organizaciji Izložbe.
Drago mi je da sam uspio organizirati dolazak Družbe Braće Hrvatskog Zmaja u Tomislavgrad nakon 98 godina, povodom izložbe o Kardinalu Stepincu i komunističkoj propagandi u stvaranju negativne slike o blaženom Alojziju Stepincu.
A veza Družbe Braće Hrvatskog zmaja i franjevaca u Tomislavgradu je zapisana u kamenu. Iz dokumenta se vidi da donose kamen temeljac 1924. g., za gradnju bazilike. Naime, Družba Braće Hrvatskog zmaja je bila glavni pokrovitelj gradnje bazilike u Tomislavgradu i u to vrijeme skupljali su priloge po hrvatskoj i cijelom svijetu da bi izgradili velebnu baziliku u čast 1000 godina hrvatskog kraljevstva. Arhitekt bazilike je također bio član Družbe Braće Hrvatskog Zmaja koji je cijeli projekt isprojektirao bez naknade.

Družba je također i jedan od pokrovitelj planinarske Staze Hrvatskih Kraljeva, a organizator planinarenja koje se održava uvijek vikendom prije Dana državnosti u Hrvatskoj je Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada (čiji sam ja ponosni član) pa je nekoliko fotografija i sa tog planinarenja ispred vikendice Ivana Vukadina – Mirkovića koji je ugostio i zmajeve i planinare, te mu se zahvaljujem na tome, napisao je na svom FB profilu dr. Ivan Radoš Jurić, uz ove fotografije!

www.tomislavnews.com