Bosna i Hercegovinasjećanje

VIDEO/FOTO: “Spomen na Pomen”, održan komemorativni program u spomen na poginule hrvatske branitelje stradale na ovome bojištu u Domovinskome ratu

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i općine Tomislavgrad danas, nedjelja, 23. srpnja 2023. godine, na Pomenu iznad Doljana održan je komemorativni program “Spomen na Pomen”, u spomen na poginule hrvatske branitelje stradale na ovome bojištu u Domovinskome ratu.

Komemoracija je počela  u 10:30 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a potom je u 11 sati služena sveta misa.

 

Među poginulima na ovom bojištu su pripadnici ratnih brigada “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada i “Rama” iz Prozor-Rame, kao i bivši pripadnici HV-a.

Vijence za stradale hrvatske vitezove položile su njihove obitelji, predstavnici udruge proisteklih iz Domovinskog rata…

Svetu misu je predvodio i propovijedao fra Hrvoje Miletić, župnik Župe sv. Mihovila  Tomislavgrad, koji je u prigodnoj propovijedi govorio u hrabrosti hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine, te da njihovu žrtvu moramo cijeniti i nikada zaboraviti. .

Na početku komemorativnog  programa  Klapa “Sveti Jeronim” iz Šuice pjevala je himnu hrvatskog naroda: “Lijepa naša domovino”

Podsjećamo: U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, na Pomenu iznad Doljana 2018. godine održan je  komemorativni događaj „Spomen na Pomen“, tijekom kojega je otkrivena spomen-ploča za osam hrvatskih branitelja, stradalih na jablaničkom bojištu: Josipa Mioča, Pericu Kutlešu, Franu Krištu, Marka Belića, Matu Mamića, Miću Šokčića, Antu Luketića i Željka Bogdana.

Četiri godine ranije (2014.)spomenuta udruga je  postavila spomen-ploču na kojoj su upisana imena hrvatskih branitelja stradalih upravo na ovome mjestu: Ljilje Zrno, Ivana Radoša, Ivana Petrovića, Martina Baćka. Kako bi se odala počast svim hrvatskim braniteljima stradalima na ovome nekadašnjem bojištu, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata pokrenula je inicijativu za postavljanje ploče na kojoj su  upisana imena i preostalih stradalih branitelja, kao lokaciji središnje komemoracije za sve stradale na ovom bojištu, a to je učinjeno 2018. godine.

Iz Rame su na ovim  padinama poginuli hrvatski branitelji Nenad Bilić i Josip Pušić, te Marko Miljko iz Jasenice kod Mostara.

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE I VJEČNA IM HVALA

www.tomislavnews.com/ Foto: TN i Radio Rama-Prozor