TG Vijesti

(FOTO) STATISTIKA DUVANJSKE ŽUPE BUKOVICA: U prošloj godini, u odnosu na godinu ranije, nema velikih promjena, osim što je dvostruko više krštenih

Župa Bukovica smještena je na jugozapadnom dijelu Duvanjskog polja, a čine je sela: Cebara, Donji i Gornji Brišnik, Mrkodol i Gornja i Donja Bukovica.

Od župnika fra Mladena Rozića, koji je na službi u ovoj župi 11 godina, dobili smo neke statističke podatke , zabilježene prigodom božićnog blagoslova obitelji.

U župi su blagoslovljene 572 obitelji, u kojima živi 1555 vjernika, a u inozemstvu, dakle izvan župe, živi 725 vjernika. Prva i druge generacije gastarbajtera iz ove župe, oni koji su živi, odavno su u mirovini.

Naš portal redovito prati statističke podatke u ovoj župi, najvećoj, najbrojnijoj seoskoj župi u Duvanjskom dekanatu.
Tako smo i danas od župnika  doznali osnovne podatke koje svaka župa prikupi na kraju godine. U Župi Bukovica prošle godine je kršteno 29 djece, a podsjetimo, godinu ranije kršeno je samo 15. Lijepo je da se rađa, krsti više djece, ali po riječima fra Mladena, samo će njih 9 ostati u župi, a ostali će živjeti u inozemstvu.

“Naši župljani, ma gdje živjeli i radili, žele da im se djeca krste u našoj župi, u rodnoj župi roditelja”, kaže fra Mladen.

Vjenčano je 17 parova, što je tri manje od godinu ranije, a budući da je vjenčanje, uglavnom, u mladenkinoj župi, teško je pratiti koliko će mladih bračnih parova ostati živjeti u Župi Bukovica.

Prošle godine umrla je 41 osoba, što je 13 manje od godine ranije. Dakle, 29 je krštenih, a 41 osoba preminula, što znači da je prirodni priraštaj i dalje, već više godina, negativan, u velikom minusu.
Razloga je mnogo, a najveći je iseljavanje, koje u ovoj župi, kao i u cijelom duvanjskom kraju, nije od jučer, godinama župljani ne vide perspektivu u svojim selima, pa odlaze, uglavnom, u zemlje Zapadne Europe, a u rodno selo, u župu, dolaze više puta tijekom godine. Izuzetak su zadnje dvije godine  zbog mjera pandemije i problema s prelaskom granica, kada se manje dolazilo.
Opće je poznato da su ranije, do devedesetih godina, u tuđinu odlazili, uglavnom, samo muškarci, dok su obitelji ostajale u zavičaju, danas odlaze cijele obitelji, pa je u župi svake godine sve manje i obitelji i župljana, ali smanjenje nije nije veliko.


” Ono što uistinu žalosti jest da je ove godine znatno povećan broj samačkih obitelji, obitelji gdje živi jedan član, a takvih je 107, što je više za 27 u odnosu na godinu ranije, a mnogo je obitelji i s dva člana.  Najbrojnija je obitelj Ante Banovića iz Brišnika, kojih je 25,  zatim obitelj  Joze Šarac, također iz Brišnika, kojih ima 13, od toga 9-oro djece. Malo je takvih obitelji i u širem okruženju.”, kaže bukovički župnik fra Mladen Rozić i dodaje kako je prve godine kada je došao u ovu župu kršteno 30 djece, dakle jedno više nego prošle godine.
“Meni je žao svakog župljanina koji odlazi na rad u tuđinu, ovdje bi bilo ugodno i dobro živjeti samo da mladi imaju posla od kojega bi mogli živjeli, da imaju perspektivu, ali, nažalost, sada nije tako”, kazao je za naš portal Tomislavnews.com bukovički župnik, fra Mladen Rozić.

www.tomislavnews.com/ Foto: arhiv TN