TG Zanimljivosti

FOTO : ŠTO DANAS ZA RUČAK? Jelo od tikve na nekoliko načina, a uz popodnevnu kavu obični “žuti kolač”

Nedjelja je, hladan i oblačan jesenski dan, a vi ne znate što za ručak, jer vam je dosta punjenih paprika, japraka, nedjeljne sarme, kiselog kupusa i mesa, nešto bi laganije…

Jučer se niste dogovorili što danas za ručak, niste izvadili meso iz hladnjaka, okasnili s nedjeljne kave iz grada, žuri vam se, pa imamo prijedlog za vas, a ne treba vam više od sat vremena za slastan ručak,  iako mnogi kažu kako ovo jelo ne spada u pite , koje Duvnjaci obožavaju, jer su one slatkaste, pa mogu biti samo desert, a predlažemo, pogađate, o jelu od tikve, koje su ove godine dobro rodile u duvanjskom kraju.
Dakle, predlažemo neko jelo od tikve, a svi u duvanjskom kraju odmah pomisle na tikvenjaču, pitu od tikve, za koji smo nekoliko puta na ovome portalu pisali recept, pa ga ukratko ponavljamo, bez recepta za razvijanje tijesta za jufke, to sve domaćice znaju, a koje ne znaju kupe gotove, pa nema potrebe ponavljati, jer su jufke za svaku pitu, ali i za burek, uglavnom iste, razlika je samo u nadjevu, onomu što se stavlja u jufke: krumpiri-krumpiruša, sir-sirnica,zelje-zeljanica,meso-burek, tikva-tikvenjača, a može i kombinacija-šarena pita: krumpiri i sir, krumpiri i meso, tikva i sir…ma sve su slasne. A ako vam se ne da, jer nedjelja je, razvijati jufke, vjerujemo da ih imate gotovih u hladnjaku. Ako za ručak imate sarmu od jučer, samo je treba podgrijati, onda tikvenjaču za večeru, lagana je pod noć.

Pitu od tikve – tikvenjaču godinama pravimo po istom receptu i nikad od nje ne ostane zalogaja, sve se “smaže”: pola kg ribane, zrele tikve, pola kg mladog sira, dva jaja, sol, biber i to je to, osim ako je pleh, tepsija većih dimenzija, ono za pod sač, onda tomu prilagodite i veći nadjev, ali uvijek isti omjer tikve i sira. Od jela od tikve pravili smo i juhu, zdravu i ukusnu, te pire.
Od tikve se pravi i ukusan pomfrit , tako da se tikva isiječe kao i krumpir, ali se uvalja u brašno i tako prži na ulju i maslacu. Od tikve se prave još neka jela, slastice…Uglavnom je tikva zdrava za ljude, a znam kako će neki reći da je najbolja hrana- gudinima i to sada prid klanje! E, nije tako, tako se davno govorilo.

Ako se danas odlučite za tikvenjaču bilo vam uslast, ali ni jučerašnja sarma nije loša, ako vam se na da na ovoj hladnoći trudit oko pite i sača!

A za poslije nedjeljnog ručka, uz kavu, najbolje prija onaj stari, u mnogim mladim obiteljima već zaboravljeni, “žuti” kolač, za neke jedini i najčešći kolač iz djetinjstva, bez nadjeva, može samo prošaran malo s kavom ili kakaom, neki vole umiješati i neko voće, a sigurni smo da mnoge majke, bake posebice, znaju recept za “žuti”, žuti kolač sa snijegom, može i štrudla, ali to je već složenije!

Najvažnije je kuhati s ljubavlju i sve će biti dobro i slatko, prijat će vam!

www.tomislavnews.com