TG Vijesti

FOTO: SUTRA na Svetoj misi u Karmelu sv. Ilije bit će blagoslov novih kipova, vrata, prezbiterija, tabernakula i vitraja u crkvi, a osim vitraja, ostalo su djela akademskog kipara iz Tomislavgrada Ilije Skočibušića

copyright@tomislavnews.com

Sutra (ponedjeljak, 19. srpnja, 2021.), uoči Svetkovine svetog Ilije Proroka, u Karmelu-duhovnom centru sv. Ilije, na obali Buškog jezera, u 18: 30 sati molitva je krunice, a u 19:00 sati Sveta je misa koju će predslaviti i propovijedti o. DARIO TOKIĆ, provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa.
Nakon mise bit će blagoslov novih kipova, vrata i vitraja u crkvi, te paljenje svitnjaka, obavijest je iz Karmela sv. Ilije, a cijeli program smo već objavili.
Nas je zanimalo i koja će se i čija umjetnička djela sutra blagosloviti i doznali smo. Cijelo umjetničko uređenje prekrasne crkve na obali Buškog jezera osmislio je i uradio poznati akademski kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić. Sutra će biti blagoslovljena umjetnička djela koja je on uradio, osim vitraja koja je uradio Hrvoje Marko Peruzović (Zagreb, 28. travnja 1971.) hrvatski je akademski slikar, grafičar, ilustrator, kipar i fotograf.


Akademski kipar Skočibušić uradio je: vrata, postaje Križnog puta, kipove sv. Ilije i Gospe Karmelske, prezbiterij ( prostor oko glavnog oltara predviđen isključivo za biskupa i svećenike, odnosno za vršenje liturgijskih obreda) i tabernakul – svetohranište (prostor gdje se čuvaju posvećene hostije za svetu pričest.)


Fotografije nekoliko sutrašnjih umjetničkih djela koja će biti blagoslovljena ustupio nam je autor Skočibušić i doista smo ostali bez riječi!
Svetoj misi Uočnici nazočit će, uz brojne vjernike i mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji će u utorak, na Svetkovinu sv. Ilije u 11:00 sati predslaviti Svetu misu i propovijedati.
A nazočnost na svetoj misi uoči svetog Ilije potvrdio je za Tomislavnews.com i ministar Vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je rođen u buškoblatskom kraju, u Župi Prisoje, a iz iste župe mu je i majka.
“Svako ću doći u svoj rodni kraj i tomu se jako veselim, a privatno sam financirao izradu prve postaje Križnog puta”, rekao nam je jučer ministar Grlić Radman i dodao kako će nakon toga, dakle na Ilindan nazočiti svetoj misi na groblju u Kandiji, u Bugojnu, rodnom mjestu svoga pokojnog oca.

Mi smo još doznali kako će i autor umjetničkih djela u Karmelu sv. Ilije, akademski kipar Ilija Skočibušić s obitelji nazočiti Svetoj misi u Karmelu uoči Svetkovine sv, Ilije kada će biti blagoslovljena njegova djela i vitraji umjetnika Peruzovića.
“To se ne propušta, jer je poseban, radostan osjećaj, kada svojim djelima zajedno s Crkvom slavite Krista, a nedavno sam nazočio i blagoslovu svojih djela Oratorija salezijanske zajednice u Žepču, drvene reljefe Don Bosca, Dominika Savija, Marije Pomoćnice raspetog Krista u Salezijanaca u Žepču”, kazao je prof. Skočibušić, a mi objavljujemo fotografije njegovih prekrasnih umjetničkih djela u Žepču.

Dakle, sutra i prekosutra svi vjernički putovi vode u Karmel-duhovni centar sv. Ilije, a na dan Svetkovine sv. Ilije Proroka (utorak) i u Gornji Brišnik, Gradinu iznad Stipanića, Vojkoviće i Borčane, gdje se u duvanjskom kraju posebno slavi Ilindan.

www.tomislavnews.com