TG Vijesti

FOTO : SVEČANO misno slavlje u Stipanićima, na svetkovinu svetog Stjepana, zaštitnika stipanićke crkve, predvodio je fra Luka Ćorić

Danas, na svetkovinu svetog Stjepana, u filijalnoj  crkvi u duvanjskom selu Stipanići, kojoj je zaštitnik sveti Stjepan, služeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio, uz koncelebraciju mjesnog župnika i još nekoliko svećenika,  fra Luka Ćorić.

U crkvi, a više ispred  crkve bilo je mnogo vjernika i mještana i svih onih koji su na neki način vezani za Stipaniće, pa ih je bilo i iz drugih župa, ali i pristiglih iz inozemstva.

 

Na početku misnog slavlja bila je procesija oko crkve s kipom svetog Stjepana, a u propovijedi fra Luka je govorio o životu svetog Stjepana I i  pokušao im približiti život ovog  pape mučenika iz 3. stoljeća. koji je svojim životom i djelom bio pravi primjer žive vjere!

Teško je znati koliko je današnja propovijed fra Luke o životu i mučeništvu svetog Stjepana uspjela doprijeti do puka?! Malo je onih koji su  danas spremni na bilo kakvo mučeništvo?! Ponekad je ona prva vjera u nema toliko slaba da se ruši kao gnjila ograda pred naletima duvanjske bure. Nismo spremni na patnju i odricanje. Mnogo više nas je onih koji bi se radije prigeli za kamen nego bili kamenovani. Život smo podredili isključivo zadovoljavanju osobnih želja i pri tome ne čineći NIŠTA. A “Ništa” je vrlo moćno, toliko moćno da nam orobi najbolje godine u praznom mudrovanju.

Nakon svete mise mnogi su, po starom dobrom običaju, ostali kod rodbine i prijatelja u Stipanićima u gostima, na “užini”.

www.tomislavnews.com/Tekst i foto: Jakov Krišto