TG Kultura/Zabava

FOTO : U ČLANSTVO SAVEZA povijesnih postrojbi Hrvatske primljena i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada

Okupili se u Požegi s područja cijele zemlje predstavnici 24 udruge na godišnjoj skupštini Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske

Gradska straža Požega, koja djeluje u sastavu Hrvatskog povijesnog društva Požežani, bila je domaćin godišnje skupštine povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz cijele zemlje na kojoj su se okupili predstavnici 24 udruge. Sudionici su u mimohodu uz zvuke bubnja kojega je imao Marijan Pilon prošli središtem grada.

-Postrojbe funkcioniraju dobro i imaju veliki značaj u svojim sredinama, kao i događanjima na široj razini – istakao je Emil Črne, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi RH osnovanog 2001. godine, a on je zapovjednik Karlovačke građanske garde.

U članstvo Saveza primljene su dvije nove članice i to postrojba Krapinski Ilirci iz Krapine i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada u susjednoj Bosni i Hercegovini.

-Čast nam je da smo domaćini skupštine koja nam je podstrek za daljnji rad, a slijede aktivnosti za Grgurevo – istakao je Marijan Pilon, predsjednik udruge i postrojbe koja broji 35 pripadnika.

Savez povijesnih postrojbi svake godine dodjeljuje plakete trima postrojbama koje su imale najviše izlazaka tj. pojavljivanja tijekom proteklih godinu dana. Ove godine dobili su ih Keglevićeva straža iz Kostela u Zagorju, Karlovačka građanska garda i Deseta satnija Ivanić-Grad.

www.tomislavnews.com/ Izvor: pozega.eu