TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

FOTO: U prvom duvanjskom vinogradu na Duvanjskom polju, u Mokronogama, danas je bila vesela berba, već 18-tu godinu!

Subota je danas bila vedra i topla, idealna za berbu grožđa u najstarijem vinogradu na Duvanjskom polju, u Mokronogama kod Marka Bakovića – Kosalja.

Bilo je više od dvadeset vrijednih osoba, žene i muškaraca. Danas se brao Muškat ottonel i chardonnay za pjenušac, a ostalo sorte su još ostavljene da budu malo kiselije. Doznajemo da nije još sve grožđe obrano u duvanjskim vinogradima, a nekim vinogradarima je, nažalost, bolest vinove loze-peronospora  uništila plod pa nemaju što ni brati.
-Ja sam zadovoljan urodom, grožđe je zdravo i kvalitetno, a sada slijedi priprema za proizvodnju vina, jer grožđe ne može čekati-kazao je za Tomislavnews.com Marko Baković – Kosalj i  zahvaljuje svima koji su danas bili u berbi, veliki je to posao, ali i radost.
Nakon berbe, po starom vinskom običaju,  kod Kosalja je bila priređena bogata večera, pa su došli i oni koji nisu stigli na berbu. Pilo se staro vino i pjevale stare i nove pjesme, a ušlo se i u noć, ali se vinogradari i berači ne razilaze, feštaju.
Sretno im i uslast!
www.tomislavnews.com