TG Kultura/Zabava

FOTO-VIDEO: Večeras je u Tomislavgradu, u lijepom ozračju, protekao prvi dan “Dana Petra Miloša”, dodijeljene nagrade za kratku priču

Večeras, prvoga dana 1. “Dana Petra Miloša”, u kino dvorani ispunjenog do zadnjeg mjesta u Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu, bilo je uistinu lijepo, dostojanstveno, baš onako kako i priliči velikom duvanjskom književniku i novinaru Petru Milošu, koji je preminuo prije sedam godina.
“Dani Petra Miloša” ove godine održavaju se prvi put, a organizatori su Općina Tomislavgrad, KIC Tomislavgrad, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i HKUD “Crvenice” iz Miloševih rodnih Crvenica.
U brojnoj publici, kao posebni gosti, bili su članovi njegove obitelji, a prigodne riječi o književnom stvaralaštvu Petra Miloša, o njegovom novinarskom radu i o njemu kao čovjeku govorili su njegove kolege i prijatelji, novinar Josip Jović i profesor Mijo Tokić.

Igrokaze pripremljene po humoreskama iz knjiga Petra Miloša “Legende o Rodijaku Ćipi”, “Ratne legende o Rodijaku Ćipi” i “Zapisi iz Herceg Bosne” izveli su članovi Škole mjuzikla i glume iz Tomislavgrada, pod vodstvom prof. Zrinke Lukač.
Program je vodila po vještom scenariju prof. Danijela Musić.

Na Književni natječaj za kratku priču “Petar Miloš” pristiglo je 99 priča, a nagrade su dobili: prvu Željko Kocaj, književnik i novinar iz Viteza, drugu nagradu dobila je Roberta Nikšić iz Mrkonjića, dok je treću dobila duvanjska književnica Ivana Ćurić.

Prvonagrađenu priču pročitala je prof. Marija Baković. Nagrađeni su uz novčani iznos dobili i posebna priznanja.


Prvu nagradu Željku Kocaju uručila je Miloševa miljenica, kćerka Iva, drugu nagradu uručila je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ Gordana Nakić, a treću nagradu Ivani Ćurić uručio je predsjednik Društva Hrvatskih književnika HB prof. Ivan Baković, koji je i pročitao obrazloženja žirija koji su odabrali nagrađene priče.

SVE O KNJIŽEVNOM NATJEČAJU I ODLUKU O DOBITNICIMA NAGRADA MOŽETE PROČITATI OVDJE

VAŽNA NAPOMENA: Za sutra zakazano okupljanje na 2. danu “Dana Petra Miloša” u duvanjskom selu Crvenice prolongirana je za neki ljepši dan, jer za sutra je najavljena kiša!

Čestitamo na ostvarenju ideje o “Danima Petra Miloša”, čestitamo nagrađenima za najbolje priče Književnog natječaja “Petar Miloš”

www.tomislavnews.com/S.