Bosna i HercegovinaHrvatskavjera

FOTO/VIDEO: 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj, na hodočašću je i izaslanstvo vojnog ordinarija i vojske F B i H

Misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj

Svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, u utorak 9. svibnja 2023., počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj.

Hodočašće će trajati od 9. do 16. svibnja tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci uključiti i u 63. Međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje preko dvanaest tisuća i šesto hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Dolazak u Lourdes, druženje hrvatskih hodočasnika nakon dolaska u Lourdes

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

VRIJEDI POSLUŠATI!
Propovijed i završna molitva vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, nakon završetka križnog puta na brdu Kalvarija, iznad Lurda, u kojem su sudjelovali hodočasnici iz Hrvatske i BiH.

Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio smisao i cilj hodočašća kao hoda u vjeri te pozvao na molitvu za nemoćne i potrebite, za mir u svijetu, u Ukrajini, u našem susjedstvu. „Pozivam sve hodočasnike da ovo hodočašće iskoriste za rast u vjeri“, rekao je monsinjor Bogdan, zazvavši Božji blagoslov na sve koji kreću na ovo 29. hrvatsko vojno hodočašće u Lurd.

Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović te zapovjednik 29. hodočašća brigadni general Ivan Raos koji je pozvao hodočasnike da ponizno, u miru pohode sveto mjesto kao što je Lurd.

Klapa HRM “Sveti Juraj” redovito, pa i ove godine, sudjeluje na Vojnom hodočašću u Lurd i svojim prekrasnim pjesmama uljepša  hodočašće

Na kraju misnog slavlja biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu hodočasnika na polasku. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj.

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lurdskom svetištu su se u druženju, razmjeni molitava, pjesama i oznaka – simbolično bratimili i mirili.

Mimohod u Lurdu

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Policijska klapa “Sveti Mihovil” Split na hodočašću u Lurdu

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Raos, a zamjenici zapovjednika su brigadni general Željko Ljubas i u ime Ministarstva unutarnjih poslova Stjepan Milković, objava je Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izaslanstvo i vojni ordinarij  Vojske Federacije  B i H

Na hodočašću ima i nekoliko Duvanjki i Duvnjaka, a među njima prepoznali smo Marka Radoša , svima znanog Maru iz Kongore, Brunu Andrića iz Mrkodola, člana klape HRM “Sveti Juraj” i Petra Škorića iz Splita, inače rodom iz Rošnjača – Tomislavgrad, koji nam je i poslao ove fotografije i videa, na čemu zahvaljujemo!

www.tomislavnews.com/Snimio: Petar Škorić