TG Vijesti

FOTO/VIDEO – Biskup banjalučki mons. Marko Semren u propovijedi na misnom slavlje na Gospojinu u Seonici: “Naš život je hodočašće prema nebu”

Biti u zavičaju, u duvanjskom kraju, za Gospojinu, zavjet je to kojega se drže mnoge Duvanjske i  Duvnjaci

Na proslavama Gospojine u župama Duvanjskog dekanata Seonici i Prisoju, po tradiciji, okupio se veliki broj hodočasnika
I ove godine, kako se to čini na Gospojinu desetljećima u duvanjskom kraju, od ranog jutra skupine hodočasnika su išle prema Seonici i Prisoju, pa su neki uspjeli stići već na misu u 8 sati.


Prije 11 sati u Seonicu su pristizale kolone vozila, većinom strane registracije, jer za Gospojinu masovno dolaze na odmor u zavičaj duvanjski gastarbajteri, ma u kojoj zemlji živjeli i radili. To je kao neki zavjet rodnom kraju-doći kući za Gospojinu!
Svečano misno slavlje u Seonici počelo je procesijom po dvorištu svetišta s kipom Gospe, a misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika na čelu s duvanjskim gvardijanom fra Sretanom Ćurčićem, predvodio je pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren.

Riječi dobrodošlice Preuzvišenom ocu biskupu i svim vjernicima uputio je župnik Župe Seonica fra Vinko Kurevija.

Monsinjor Marko Semren svoju propovijed  počeo je stihovima: “O Gospe naša, bezgrješna, blaga, ti si naša utjeha, ti si naša nada”, a nakon toga propovijedao je o Majci cijeloga svijeta, o Kraljici mira, o njezinom bezgrešnom životu i susretu s Elizabetom, te nastavio o  obitelji, o vrijednosti vjere i obiteljskog kršćanskog odgoja, o problemima s kojima se susreće današnji čovjek vjernik, ali je kazao kako uvijek postoji vjera, postoji nada, jer nas Bog nikada ne napušta.

“Danas se mnogi klanjaju ovozemaljskim stvarima, gomilaju materijalno bogatstvo, novac je njihov bog, što je idolatrija. Pohlepni su za moći, za vlašću, svaka nova idolatrija je gora i pogubnija od one stare, klanjati se nekim nevrijednim idolima je smisao njihovog života, umjesto duhovnog bogatstva, pobožnosti, poniznosti, skromnosti kakav je bila Blažena Djevica Marija. Naš život je veliko hodočašće prema nebu, prema susretu s dragom Gospom i njezinim sinom Isusom Kristom”, istaknuo je, među inim, biskup Marko Semren.

Na kraju misnog slavlja fra Vinko je zahvalio dragom Bogu na ovome lijepom danu, zahvalio je svima koji su dali svoj obol, pripomogli u današnjem svečanom misnom slavlju, ali i u vrijeme misa devetnica.
Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao je Veliki župni zbor.


Nakon svete mise uslijedilo je pučko veselje, a vrijeme je baš bilo pravo za slavlje na otvorenom, sunčano, s laganim povjetarcem.

Tradicionalno “Kod Maće” sve popunjeno, zauzeto!

www.tomislavnews.com