Bosna i Hercegovinavjera

FOTO/VIDEO: Brojni hodočasnici iz duvanjskog kraja (neki i po 23.put zaredom) nazoče Svetoj misi na Križevcu-Međugorje

U župi Međugorje od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi Blagdan Uzvišenja svetog Križa svetom Misom na Križevcu.

Te Svete jubilarne godine župljani su podigli križ na brdu Šipovcu iznad Međugorja, s upisanim riječima: IHS/ Isusu Kristu/ Otkupitelju ljudskoga roda/ u znak svoje/ vjere, ljubavi i nade/ podigoše/ o. Bernardin/ Smoljan/ župnik/ i župa Međugorje./ Od svakoga zla/ oslobodi/ sve nas/ Isuse! Nakon blagoslova križa, 16. ožujka 1934. i brdo, odlukom župljana, mijenja ime u Križevac. Ove godine sveta Misa na Križevcu biti će u nedjelju 10. rujna, u 11 sati, a svete mise u župnoj crkvi svetog Jakova su u 7, 8, 12 i u 18 sati.

Brojni hodočasnici sa svih strana svijeta stigli su u Međugorje na Križevac, gdje je u tijeku sveta misa.

Vjernici iz duvanjskog kraja, tradicionalno, u veliko broju stižu u Međugorje i prve nedjelja iza Male Gospe kada je sveta misa na Križevcu. Jedna skupina hodočasnika iz Brišnika i Kongore godinama zajedno hodočaste za ovaj dan u Međugorje. Među njima su i Marijana Dukić i Franka Čolina, koje hodočaste već 23 godine zaredom do Međugorja, na svetu misu na Križevcu.

“Ove godine smo smo opet, nas deset, kao i godinama ranije, krenuli u petak ujutro od Tomislavgrada do Gruda, gdje smo prenoćili, pa nastavili put za Međugorje. Nevjerojatno je kako su cijelim putom kuda smo hodili ljudi dočekivali nas i druge hodočasnike, pa bih ja to nazvala Putom Božje providnosti. Uz put su nas dočekivali s vodom, jelom, piće, voćem, nisu nam dali proći dok nešto ne uzmemo, dok se ne okrijepimo, pa su na spremali, ovo još nismo doživjeli. Bilo je i prošlih godina okrijepe uz put za hodočasnike, ali nikada kao ove godine, hvala ti draga Gospe na ovim osobama koje si nam poslala uz put”, u ime skupine govori jedna hodočasnica iz Tomislavgrada, dok se polako, sa svojom skupinom i brojnim hodočasnicima, penje na kameniti brdo Križevac, gdje se od 11 sati služi Sveta misa.

Bilo im blagoslovljeno i uslišano!

Također nam se s fotografijama javila još jedna skupina duvanjskih hodočasnika na  Križevac i poslala fotografije, koje objavljujemo.

Svima hodočasnicima blagoslovljeno i sretno i zahvaljujemo na javljanju i fotografijama!

www.tomislavnews.com