TG ČestitkeTG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO ČESTITKA: Večeras je u Tomislavgradu predstavljena knjiga: Pripovijest o dvoje zaljubljenih, koju je prevela i priredila prof. Maja Tabak

U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad večeras je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljena knjiga: Pripovijest o dvoje zaljubljenih, koje je autor Enea Silvia Piccolomini, a prevela i pripremila prof. Maja Tabak Demo iz Zagreba, rođene u Tomislavgradu, u Eminovu Selu.

Pred duvanjskom publikom koje uvijek ima kada je o predstavljanju knjiga riječ, o knjizi su govorili: prof. Marija Pavković Baković, prof. Krešimir Tabak, prof. mate Kelava i prevoditeljica i priređivačica knjige prof. Maja Tabak Demo.

Moderatorica večeri bila je Mateja Rožanković Dilber, a večer su svojim nastupom obogatili članovi Pjevačkog ansambla Matice hrvatske Tomislavgrad.

Ukratko o sadržaju knjige: Pripovijest o dvoje zaljubljenih˝ (˝Historia de duobus amantibus˝) napisana je 1444. g. i bila je jedna od najprodavanijih knjiga petnaestog stoljeća, čak i prije nego što je njezin autor, Enea Silvio Piccolomini, postao papa Pio II. Ovo djelo predstavlja jedan od najranijih primjera epistolarnog romana, punog erotskih prikaza, a sam mu je autor pokušao zatrti svaki trag, no to mu nije uspjelo. Radnja je smještena u Sienu u Italiji i fokusira se na ljubavnu priču o Lukreciji, mladoj udanoj ženi, koja se strastveno zaljubi u stranca Eurijala i želi s njime pobjeći. Knjiga sadrži predgovor, iscrpnu Piccolominijevu biografiju, uvodnu studiju o djelu, dvojezičan latinsko-hrvatski prijevod popraćen komentarima te popis bibliografije.

POSLUŠAJTE TOPLU ZAHVALU PROF. MAJE TABAK NA VEČERAŠNJEM PREDSTAVLJNJU KNJIGE: “PRIPOVIJEST O DVOJE ZALJUBLJENIH”

Uskoro više!

 

www.tomislavnews.com/Foto: I.Z. i S.