sjećanjevjera

FOTO/VIDEO: Danas je svetu misu na Groblju spaljenih na Lugu predvodio mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki

Danas, 25. lipnja, 2023. godine, služena je sveta misa na Groblju spaljenih na Lugu, u spomen na žrtve Luga, Kuka i Letke, u duvanjskoj župi.

Ove godine obilježava se  osamdeseta obljetnica od strašnog ratnog zločina koje je učinila njemačka vojska nad nevinim civilima ove župe. Svetu misu, uz koncelebraciju mjesnih svećenika, predvodio je  mons. dr. fra. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki.

UISTINU VRIJEDI POSLUŠATI DANAŠNJU PROPOVIJED MONS. MARKA SEMRENA

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE

Na groblju su pokopani posmrtni ostaci osamdeset tri osobe iz Luga, Kuka i Letke. Mještane ovih sela spalili su ili su ih pobili pripadnici njemačke SS divizije “Princ Eugen” na Lugu, 16. prosinca,1943. godine. Najstarija žrtva ovoga stravičnog zločina imala je preko 70 godina, a najmlađa samo dva mjeseca.

Prije početka svete mise, a na kojoj se okupilo mnogo vjernika, članovi Udruge Lug-Poljica položili su vijenac, a potomci spaljenih mještana i drugi vjernici na groblje su unijeli 83 upaljene svijeće, a pročitana su imena svih žrtava.

Na svetoj misi pjevao je Župni zbor iz Tomislavgrada.

Groblje se posljednjih nekoliko godina uređuje, ali nisu još svi radovi završeni na Spomen domu, pa je i danas lemuzina (milodar) namijenjena završetku uređivanja Spomen groblja spaljenih u Lugu.

Nakon mise, mons. Marko Semren zadržao se s vjernicima u kratkom razgovoru i druženju.

www.tomislavnews.com/Snimila : Jela Knezović