TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO : Kazalište slijepih i slabovidnih”Novi život” iz Zagreba izvelo u Tomislavgradu predstavu E.Ionesca: “Jacques ili pokornost”

copyright@tomislavnews.com

Večeras (subota) je u kino dvorani Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu izvedena predstava E.Ionesca: “Jacques ili pokornost”.

Pred nepunom dvoranom predstavu su izveli članovi Kazalište slijepih i slabovidnih osoba”Novi život” iz Zagreba, što je publika pratila i doživjela vrlo emocionalno i vrijedno svake pohvale, te je dugim i toplim pljeskom nagradila ove izvrsne glumce i predstavu.

Na kraju predstave jedan od glumaca zahvalio je  publici na toplom prijemu, ravnateljici KIC-a Danijeli Papić, Stipi Ćurčića – Ćipi i Filipu Perkoviću, koji su zaslužni da se ova predstava izvela u Tomislavgradu, te rekao: “Hvala vama koji ste gledali nas koji nismo gledali vas”

“Jacques, sin tate i mame Jacques, unuk djeda Jacquesa, ujedno i Jacquelinin brat, naslovni lik istoimenog komada Eugen Ionesca iz 1950. godine, ne pristaje…
Jacques, ne pristaje na ispraznost, apsurdnost, grotesknost i repetativnost malograđanskog života kojeg je autor komada pronalazio na svakom koraku.
Jacques ne pristaje na nekritičko ponavljanje obrazaca predaka, na nemogućnost izbora, na predodređenost, ni na grah s kobasicom. Ne pristaje na šešir koji će“zatvoriti dimnjak“ i ukinuti mogućnost da „krene na više“.
Jacques, pun prezira spram pukoj egzistenciji svedenoj na konzumaciju i reprodukciju, odlučno i sigurno odbija ono na što ga se navodi kao jedino ispravno i moguće. Nehomogena obitelj i isto takvo društvo, ujedinit će se u nakani da – svim sredstvima- postigne svoj cilj i pokori Jacquesa kako bi opravdalo vlastite pristanke. Siguran u svoje pravo da bude „takav kakav je“, odupirat će se emocionalnim ucjenama, neće popustiti pred bučnim i dramatičnim gestama, niti pokleknuti pred obećanjima u bolje sutra. No, neće se uspjeti oduprijeti otvorenom nasilju smisleno ispražnjenog svijeta koji će, korak po korak, zatvoriti sve izlaze i obezvrijediti ono istinski živo, autentično, pulsirajuće, sveto: ljubav, strast i poeziju.
Jacques će, poput Jacquesa prije sebe, pokleknuti, kapitulirati i staviti šešir na glavu i prionuti na grah s kobasicom. Ostaje nam tek zraka nade da će, za razliku od svojih predaka, svojim potomcima ostaviti otvorena vrata, prozore i dimnjak”, napisala je o  sadržaju predstave  redateljica predstave Ana Prolić.

www.tomislavnews.com/ Foto i video:S. R.